17.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Krstičević u BiH odgovarao je li ga bilo strah, pitali ga zašto...

Krstičević u BiH odgovarao je li ga bilo strah, pitali ga zašto Međugorje, a ne Sarajevo

Ministar obrane Damir Krstičević stigao je u srijedu u radni posjet Međugorju na poziv ministrice obrane BiH Marine Pendeš.

Na pitanje novinara kako je prešao granicu, ministar je kazao: ‘Kao što sam i očekivao – najnormalnije’

Nakon sastanka, obratili su se novinarima. Krstičeviću je ovo drugi posjet nakon summita NATO-a.

“Razgovarali smo kako našu obrambenu suradnju još više unaprijediti. Imamo prostora i prilike. Suradnja je dobra. Ima jako puno časnika iz oružanih snaga BiH koji se školuju na vojnom učilištu u Zagrebu. Možemo unaprijediti tu suradnju i ja vjerujem da će se to dogoditi. Danas imamo jako puno sigurnosnih izazova: asimetričnih prijetnji, terorizma, esktremizma i radikalizma i elementarnih nepogoda. Moramo imati sustave sigurnosti da mogu odgovoriti svim tim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo BiH. Bitno je međusobno djelovanje. Na to mtragu, tu smo, svi smo skupa okrenuti se budućnosti s ciljem da sigurnost u BiH i Hrvatskoj bude dobra, sve to je preduvjet da život ljudi u dvije zemlje bude bolji i da naša gospodarstva budu bolja”, rekao je ministar.

Novinare je zanimalo je li ga bilo strah doći u BiH zboh kaznenih prijava.

“Što se straha tiče – kao što sam očkekivao, bilo je normalno. Ja sam ministar obrane Hrvatske, države članice NATO-a i EU. Prema tome, tu sam da gledamo budućnost i da gledamo kako kvalitetno unaprijediti suradnju. To je moja odgovornost i smatram da sam iz te pozicije tu Što se optužnica tiče – mislim da je moj stav jasan. Svaki zločin mora biti kažnjen. Pravosudna tijela moraju biti neovisna, oslobođena svih političkih pritisaka. Tu ne smije biti diskriminacije, da se jednima sudi na jedan, a drugima na drugi način Moraju biti poštovani svi međunarodni standardni”.

Na pitanje zašto je sastanak u Međugorju, a ne u Sarajevu, odgovorila je Pendeš: “Ja sam ga pozvala, došao je zato što sam ga ja pozvala i Međugorje je u Bosni i Hercegovini. Nije samo Sarajevo BiH”. Krstičević je još dodao da će za dva tjedna on biti domaćin sastanka ministara sigurnosti u regiji te da taj sastanak neće biti u Zagrebu.

Najnovije

Još iz rubrike