12.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Gdje je nestao čovjek? Kabinet za mlade Ureda predsjednice RH netragom je...

Gdje je nestao čovjek? Kabinet za mlade Ureda predsjednice RH netragom je nestao….

Kabinet za mlade Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović netragom je nestao sa službenih stranica Ureda, otkriva za N1 Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je krajem listopada odluku da Predsjednica mora u roku od 15 dana odgovoriti na pitanja tog portala o politikama mladih, ali i kako mora na lako pretraživi način objaviti financijski plan i izvještaj. To se nije dogodilo.

Kako N1 doznaje od povjerenice za informiranje Anamarije Muse, Ured povjerenice za informiranje će za par dana uputiti novi zahtjev Uredu predsjednice, a dodatno je pojašnjenje zatražio i portal Srednja.hr. Ured predsjednice je, kažu nam, u rujnu, u tajnosti, odlukom o preustrojstvu ukinuo Kabinet za mlade – najavljivan kao veliki iskorak u iskazivanju interesa te institucije za dobrobit mladih, a time i za demografsku politiku.

Za ovo ukidanje Kabineta nitko nije znao – ni javnost niti povjerenica za informiranje.

“Zanima nas zašto je to prešućeno i zašto je ukinut Kabinet. Očekivao sam da će zahtjev povjerenice biti poslan još danas i žao mi je što nije. Pripremamo upravo tekst o nestanku Kabineta za mlade. Navodno je nestao službenom odlukom u rujnu, koja je objavljena u Narodnim novinama, a jučer je nestao i sa stranica Ureda predsjednice”, kaže nam Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr.

Na stranicama predsjednice navedeni su, naime, kabineti za obranu i nacionalnu sigurnost, za vanjsku i europsku politiku, za unutarnju politiku, za gospodarstvo i za društvene djelatnosti.

“Po onom što je povjerenica rekla, Ured je na stranicama trebao navesti imena predsjednika tih kabineta, no nisu to napravili i to je sada puno šire od priče o mladima. Nestali su i čelnici drugih ustrojstvenih jedinica”, kaže nam Marijević.

Zbog manjkavosti alata za pretraživanje sadržaja uklonjenih s weba, od onoga koji pripada Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici do Web Archive, nemoguće je povratiti stranicu o ustrojstvu Ureda predsjednice sa stanjem od prošloga tjedna. No, Matijević navodi da je zbog intenzivnih kontakata s njim, više nego uvjeren da je kabinet za mlade bio naveden do ovog ponedjeljka.

Upitali su ga je li dobio ikakvu povratnu informaciju od Kolinde Grabar Kitarović i njenih suradnika, otkad traju ovi prijepori. A Uredu je, naime, portal uputio sljedećih pet pitanja:

– Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u Uredu predsjednice?

– Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu ste konkretnu suradnju dogovorili?

– Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske?

– Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihova odlaska?

– U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta za mlade – U kojoj je fazi taj projekt?

“Ne, nismo, ali i ovo smatram odgovorom, jer ispada da smo bili u pravu. Sve ovo nas dovodi do zaključka da se ništa ne čini po pitanju mladih. Sad kad je ukinut i kabinet za mlade, za koji znam da je postojao – gotovo je. Zato sam i slao taj upit, jer sam znao da se po tom pitanju ne događa ništa”, zaključuje Matijević.

Predsjednica mora u roku od 15 dana odgovoriti na 5 pitanja i objaviti financijski plan i izvještaj

Najnovije

Još iz rubrike