Sveta misa i Dan sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata s prostora Općine Majur

Tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine s područja općine Majur, iznaselja Majur, Kostrići, Stubalj i Graboštani, ubijene su 54 žrtve, od kojih su velika većina bili civili.

Općina Majur je 15. studenoga proglasila danom sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata s prostora Općine Majur, jer je tog dana 1991. godine ubijeno 20 osoba, od toga 5 u Stublju i 15 u Kostrićima.

Tada su u svojim domovima ubijeni, najmlađa žrtva iz Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji, Tomislav Jurić, star 2 godine, a najstarija žrtva bio je Petar Bašić, star 93 godine.

U programu obilježbe, kojoj je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved, sudjelovali su župan Ivo Žinić i njegova zamjenica Anita Sinjeri-Ibrišević.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u Kostrićima i Stublju, a Sveta misa je služena u kapeli Sv. Mihaela u Majuru. Pokraj zgrade Općine Majur otkriven je spomenik svim žrtvama iz Domovinskog rata s prostora Općine Majur.
Dan sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata s prostora Općine Majur zaključen je promocijom knjige dr. sc. Jakše Raguža s Hrvatskog instituta za povijest „Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj“.

Dražen Prša

majur zrtve1 _drazenprsa_16112016

Share This Article