12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Četiri godine na slobodi: Sjećam se i da je nas nekolicina domoljuba...

Četiri godine na slobodi: Sjećam se i da je nas nekolicina domoljuba na televiziji slavila u suzama

Današnji dan prije četiri godine većina je Hrvatske dočekala u suzama – neki od sreće zbog puštanja generala Gotovine i Markača na slobodu a neki od tuge jer nisu uspjeli dokazati zločinački poduhvat i etničko čišćenje Hrvatskoj vojsci.

Sa suzama u očima i tugom u glasu obratili su nam se tadašnji predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, ističući u prvim rečenicama kako je nužno istražiti sve zločine koje je hrvatska vojska počinila za vrijeme agresije na Hrvatsku (agresiju nisu ni jednom spomenuli u svom obraćanju).

Documentine perjanice javljale su se za srpske televizijske postaje sa zagrebačkog trga i dok u pozadini vidite stotine trobojnica i Hrvata kako se raduju zbog oslobođenja generala, slušate Documentine čelnike kako inzistiraju da se procesuiraju svi odgovorni za zločine počinjene u Oluji.

Sama činjenica da je Haaški tribunal ustvrdio da zločina nije bilo nije omela brojne nevladine organizacije koje iz državnog proračuna dobivaju više od 2 milijarde kuna, da i dalje pljuju po obrambenom i oslobodilačkom ratu koji smo vodili.

Za Documentu je radio i nekadašnji predsjednik Ivo Josipović, a njegov predhodnik Stipe Mesić za jugoslavenske tajne službe. To su ljudi koji su vodili ovu zemlju i dilali povjerljive dokumente naše zemlje Haagu i Carli del Ponte.

Sjećam se i da je nas nekolicina domoljuba na televiziji slavila u suzama taj dan i čekala od ranih jutarnjih sati presudu.

Sa svakom “Oslobođen” smo skakali i pljeskali. Bilo je i kolega koji su bili u suzama, ali to nisu bile suze radosnice. Bili smo ponosni jer smo dokazali da smo vodili oslobodilački rat i branili svoje domove.

Hvala sucu Meronu. Gotovinu i Markača dočekalo je više od 100 tisuća građana na glavnom zagrebačkom Trgu. Kako su se sudbonosne pokazale riječi Ante Gotovine – rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti. Osjećam kao da se nismo pomakli od 16. studenog 2012. godine, piše jedna novinarka na svom fb profilu prisjećajući se tog dana prije 4 godine.

Jankovics o oslobađanju generala: Da se ne zaboravi… Kakva je to eksplozija emocija bila…

Najnovije

Još iz rubrike