Demokratski savez Hrvata u Vojvodini: hrvatska zajednica još uvijek u društvu stigmatizirana

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom izvještaja Europske komisije o napretku Srbije, da je hrvatska zajednica još uvijek u društvu “stigmatizirana” i da prema njoj i dalje postoje “snažne negativne predstave i politike”.

“Za Hrvate u Srbiji posebno su važni dijelovi izvještaja koji se odnose na ljudska i manjinska prava, neophodnost integriranja nacionalnih manjina u društveni i politički život Srbije, jer smo još uvijek zajednica koja je u društvu stigmatizirana i prema kojoj i dalje postoje snažne negativne predstave i politike”, ocijenio je Žigmanov u pisanoj izjavi.

Žigmanov je naveo da, kada je riječ o bilateralnoj suradnji, također postoji zabrinutost, jer se u izvještaju o napretku Srbije spominje da pojedini međudržavni sporazumi i dalje čekaju na provođenje te je izrazio nadu da će se odnosi između dviju država kretati pozitivnim putem i da će vlasti u Srbiji implementirati navedene preuzete obaveze.

“Posebno je zabrinjavajuće da se više od desetljeća ne implementira sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina s Hrvatskom, čija se jedna od ključnih odredbi odnosi i na osiguravanje političke zastupljenosti Hrvata u Srbiji u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, kao i njihovo sudjelovanje u procesima donošenja odluka”, naveo je Žigmanov.

Dodao je da ne treba zaboraviti da su Hrvati u Srbiji zajednica čija je matična domovina članica Europske unije i da suradnja i aktivan dijalog državnih s manjinskim institucijama i organizacijama u pogledu integracije Hrvata u srpsko društvo može biti od ključne pomoći Srbiji na njenom putu prema EU.

On je pozdravio sve pozitivne korake koje Srbija čini u procesu europskih integracija i dodao da članstvo u EU mora i dalje biti temeljni politički cilj na kojem Srbija treba graditi svoju budućnost.

Facebook Komentari