Star Voice rasprava o Zvijezdi: odakle početi revitalizaciju karlovačke povijesne Zvijezde

Piše: Dražen Prša

U Velikoj vijećnici Grada Karlovca 19. studenog, s početkom u 9 sati, bit će upriličena deliberativna rasprava o načinima revitalizacije Zvijezde, karlovačke gradske jezgre, što je još jedan oblik nastojanja Grada da se građane što više uključi u odlučivanje.

Tom prigodnom će u Karlovcu boraviti i James Fishkin sa suradnicima. On je profesor s američkog sveučilišta Stanford, voditelj Centra za deliberativnu demokraciju koji je razvio deliberativnu metodu ispitivanja javnog mnijenja, sudjelovat će na raspravi zajedno s građanima, donositeljima odluka i stručnjacima. Deliberativna rasprava podrazumijeva ispitivanje stavova, u našem slučaju o tome odakle početi revitalizaciju Zvijezde; rekonstrukcijom tvrđave, rekonstrukcijom Trga bana Josipa Jelačića, vraćanjem sadržaja u Radićevu ulicu ili oživljavanjem takozvane Kineske četvrti.

Na tu temu građani će moći dati svoj sud prije i nakon opsežne i informativne rasprave, što će poslužiti kod odlučivanja o sudbini Zvijezde.

Na raspravi će sudjelovati kao stručnjaci Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, konzervator Krešimir Raguž, Martina Furdek-Hajdin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, autor Sociološke studije koja je dio Prijedloga Prostornog plana uređenja Zvijezde, umirovljeni profesor Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Boris Morsan, arhitektica i predsjednica Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac Tatjana Basar, članica Odbora Gradskog vijeća Grada Karlovca za zaštitu i obnovu gradske Zvijezde Marijana Tomičić, povjesničar umjetnosti i kustos Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Antun Alegro i ostali. Samoj raspravi prethodi opširno anketiranje građana na temu prioriteta oživljavanja Zvijezde.

Deliberativna rasprava se provodi u sklopu projekta “STAR VOICE: Karlovačko javno – civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti revitalizacije stare gradske jezgre – Zvijezde” čiji je nositelj Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, a partneri u projektu su Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Grad Karlovac, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilište u Karlovcu.

Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fakulteta političkih znanosti, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Grada Karlovca Damira Jelića.

Facebook Komentari