9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ravnoteža poslovnog i privatnog života: Slobodna nedjelja u fokusu konferencije u Bruxellesu

Ravnoteža poslovnog i privatnog života: Slobodna nedjelja u fokusu konferencije u Bruxellesu

Piše: Dražen Prša

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir potpisala je danas rezoluciju o postizanju ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života i zajedničkog slobodnog vremena u eri digitalizacije.

Zastupnici Europskog parlamenta, predstavnici civilnog društva, radničkih sindikata, poslovnih organizacija, Crkava i drugih organizacija ovom se rezolucijom obvezuju da će podržati i pokrenuti potrebne akcije na europskoj razini kako bi osigurali usvajanje, implementaciju i pravilnu primjenu temeljnih socijalnih prava kako bi se i kroz mogućnosti i okolnosti koje donosi digitalizacija promovirala i postigla veća ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života.

Digitalizacija je već promijenila te i dalje utječe na sve aspekte naših života, posebno na radne navike. Ona stvara mobilne radnike i radnice, kućne urede, fleksibilno radno vrijeme, slobodan izbor radnog mjesta te pristup elektroničkoj pošti i podatcima s bilo kojeg mjesta u bilo koje doba. Povezano s time, osiguranje dobre ravnoteže između posla i obiteljskog života postaje još važnije – kako za radnike, tako i za one samozaposlene.

Mogućnosti koje donosi digitalizacija u smislu reorganizacije i olakšavanja radnih zadataka koji se mogu neovisno bez obveznog prisustva na konkretnom radnom mjestu u specifično vrijeme pomažu da radnik/ca bolje organizira vrijeme koje će provesti s obitelji i prijateljima.

S druge strane, digitalizacija uz prilike donosi i brojne rizike za europske građane – pojačani pritisak na učinkovitost posla i stalnu dostupnosti radnika te rad izvan radnog vremenima, čak i noću i vikendima. Također, daljnja individualizacija radnog vremena dovodi do smanjivanja zajedničkog slobodnog vremena – slobodnih vikenda, te posebno nedjelje, a što je od najveće važnosti za građane, njihove obitelji te njihov angažman u društvu.

Stoga je pod okriljem Europskog saveza za nedjelju u Bruxellesu u utorak, 15. studenoga održana cjelodnevna konferencija pod nazivom „Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 – izazovi u vremenu digitalizacije“, u sklopu koje je i predstavljana i potpisana ova rezolucija.

Potpisnici rezolucije, među kojima je i zastupnica Petir, obvezuju se i na zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika poticanjem zakonodavstva koje će osigurati održivo i dostojanstveno radno vrijeme, stvaranje prijeko potrebnog razlikovanja između radnog vremena i slobodnog vremena, pravo na život poslije i izvan posla te pravo biti nedostupan.

U rezoluciji se ističe i promocija zajedničkog slobodnog vremena i zajedničkog dana odmora za sve europske građane koji bi, prema tradiciji, trebao biti nedjelja, kako bi građani mogli nesmetano participirati u obiteljskim, kulturnim, sportskim, društvenim i vjerskim aktivnostima.

Zastupnica Petir, koja se zalaže za dostojanstveno radno vrijeme i slobodnu nedjelju za sve zaposlene radnike i radnice, posebno one koji rade u trgovini, potpisala je rezoluciju te predano i dalje nastavlja raditi na ovom planu, priopćeno je iz ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir.

Najnovije

Još iz rubrike