Zapad izrazito zabrinut zbog pobjede proruskih predsjednika u Bugarskoj i Moldaviji, puca EU

Proruski kandidati osvojili su jučerašnje predsjedničke izbore u Moldaviji i Bugarskoj, pružajući Moskvi nove saveznike u svojim nastojanjima da povrate utjecaj u dijelovima istočne Europe, koju smatraju svojim dvorištem, piše američki list “The Wall Street Journal”, a prenosi BTA.

Jedna sila će vjerojatno dobiti modrice od ta dva glasa: Europska unija. Oni ilustriraju produbljivanje pukotine u cementu EU,koja je pomogla tranziciji srednje i istočne Europe nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rezultati su ohrabrujući za one u Moldaviji i Bugarskoj, koji žele vidjeti otopljavanje odnosa između svojih zemalja i Rusije. U izbornim kampanjama osjetio se topliji ton novoizabranog predsjednika prema Rusiji i kritičniji prema EU, koji je okrivljen za slab gospodarski napredak, kaže “Wall Street Journal”.

Nakon pobjede Donalda Trumpa u predsjedničkim izborima u SAD-u, dvije zemlje istočne Europe dale su još jednu dozu dobrih vijesti za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ima za cilj oslabiti veze između EU i potkopati međunarodne sankcije protiv Moskve, piše američki “The New York Times “.

Novoizabrani predsjednik Bugarske Rumen Radev obećao je da će popraviti odnose s Moskvom i založiti se za ukidanje sankcija nametnutih zbog zauzimanja Krima. Bugarska je i dalje vrlo ovisna o ruskoj energiji, te u trgovini i turizmu, kaže “New York Times”.

Iako bez iskustva u politici, 53-godišnji Rumen Radev poraz jučer je pobijedio s lakoćom, piše francuski časopis “Le Point”.

Do ovog ljeta, budući predsjednik Radev, zapovjednik ratnog zrakoplovstva, gotovo je bio nepoznat široj javnosti. On je ušao u politiku na ovim izborima. Visok, uvijek spokojan i prorijeđene kose Radev je iznenadio, pobijedivši Cecku Cačevu u prvom krugu nakon što je uvjerio Bugare da će biti “aktivan”, a ne “poslušan” EU i NATO-u, kaže “Le Point “.

Osim podrške od pristalica socijalista, bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva privući će glasove iz Pokreta za prava i slobode, koji predstavlja tursku manjinu, kao i utjecajnu skupinu VMRO – ultranacionalističke stranke čiji je lider osvojio 15 posto glasova u prvom krugu prošle nedjelje, piše britanski “Financial Times”.

U Bugarskoj proruski orijentirani Rumen Radev postaje predsjednik, premijer će dati ostavku

Facebook Komentari