26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Jutros je poprilično hladno...Zanima vas kakva će biti ova zima? Šefica DHMZ-a...

Jutros je poprilično hladno…Zanima vas kakva će biti ova zima? Šefica DHMZ-a objašnjava

Šefica Državnog Hidrometereološkog zavoda Nataša Strelec Mahović govori za Globus kakvu zimu možemo očekivati.

“U skladu s trendom u prošlih više od godinu dana i sljedećih će nekoliko mjeseci biti malo topliji od klimatološkoga srednjaka pri čemu će pozitivno odstupanje biti izraženije na Jadranu, uz veću vjerojatnost ostvarenja, dok će u unutrašnjosti temperatura biti slična ili tek malo viša od višegodišnjeg srednjaka”, kaže šefica DHMZ-a.

Na temelju izračuna s početka listopada najveće se pozitivno odstupanje temperature očekuje u veljači. Očekuje se kako će oborine biti u okvirima prosjeka, dok će u prosincu kišovitije biti na južnome Jadranu, a u siječnju u sjevernim predjelima unutrašnjosti.

Vrijeme danas

Danas bi trebalo biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, te uglavnom suho, piše DHMZ. Uz povremeno više oblaka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu ponegdje može biti slabih oborina. Najsunčanije u Dalmaciji. Ujutro je u unutrašnjosti mjestimice moguća magla.

Vjetar većinom slab, na istoku do umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 1 do 6, a na Jadranu od 8 do 13 °C.
U Zagrebu i okolici isto će tako biti djelomice sunčano, te uglavnom suho. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 7 °C.

Prognoza za sutra

Uglavnom suho, te djelomice sunčano. Najsunčanije se očekuje na Jadranu, dok će u unutrašnjosti mjestimice biti dugotrajne magle i niskih slojevitih oblaka.

Vjetar većinom slab, a na Jadranu umjerena do jaka, podno Velebita i vrlo jaka bura s olujnim udarima. Razmjerno hladno, ujutro u unutrašnjosti s mrazom. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -6 do -1, a na Jadranu od 3 do 9 °C. Najviša dnevna od -2 do 4, a na Jadranu od 8 do 13 °C.

U Zagrebu i okolici isto se tako očekuje uglavnom suho i razmjerno hladno vrijeme. Ujutro mjestimice magla ili niski slojeviti oblaci koji se mogu dulje zadržati, a sunčana razdoblja očekuju se od sredine dana. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do -1, a najviša dnevna od 1 do 3 °C.

Najnovije

Još iz rubrike