Premijera filma ‘Ovčara – neispričana priča’, Obuljen nije došla pa je izviždali

U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film Ovčara – neispričana priča.

U Temi dana na HTV-u gostovali su Anton Tus, u jesen 1991. načelnik glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te Nikola Kajkić, scenarist dokumentarca.

Dokumentarni film Ovčara – neispričana priča je film koji govori o pravoj istini, što se uistinu događalo 20. i 21. studenoga 1991. Na specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu sudi se 13 osoba, koji su bili pripadnici dobrovoljačkih postrojbi “Leva supoderica” i “Petrova. Ne sudi se niti jednog pripadniku JNA. Naš film u detalje dokazuje i prokazuje kako i na koji način su paravojne formacije i JNA izveli iz bolnice, krvnički mučili i ubili 276 hrvatskih branitelja, civila i ranjenika, kazao je Kajkić za HRT.

Cilj filma je isključivo promicanje istine. Istina koju je pisao specijalni sud za ratne zločine u Beogradu i njihovo tužiteljstvo ne može biti istina. Dokumentacija koja se prilaže ne može biti istina. Apsurd je da 13 četnika može u svega 7 sati ubiti 276 branitelja, ranjenika i civila. Kroz film smo pokušali dokazati da je istina sasvim drugačija, a to se u filmu može i pogledati. U petak smo DORH-u zajedno s Koordinacijom braniteljskih udruga podnijeli kaznenu prijavu protiv još 57 osoba. Neke žive na području Vukovara, neki u okolici, a neki u BiH i Srbiji. Za njih postoje dokaze da su učinili ovaj zločin, rekao je Kajkić.

Film je prikazan pred prepunom dvoranom, a došli su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo…

Kajkić je zahvalio ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek na nedolasku, na što su se dvoranom prolomili zvižduci.

Podsjećamo, na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 sat ujutro ubijeno više od 250 osoba. Ovoga tjedna prisjećamo se nekih od najtežih trenutaka Domovinskog rata, HRT će ih dostojno obilježiti.

VIDEO Potresno svjedočanstvo zagrebačkog branitelja Vukovara: Naši ljudi su umirali sveto

Facebook Komentari