Najnovije

Ostojić o razlozima pada Milanovićevog SDP-a, poreznoj reformi, ugovorima s Vatikanom, izborima…

Ranko Ostojić gostovao je u TNT-u i govorio o svojoj kandidaturi za predsjednika SDP-a te političkim aktualnostima.

Što baš vas čini najboljim kandidatom za novog šefa SDP-a?

“Prije svega mislim da će to odlučiti naši članovi i članice. Ja se zalažem za ostvarenje načela jedan član jedan glas da i centar odlučivanja treba prebaciti na njih. I zalažem se za načelo “isti dan”, što znači da se sva tijela stranke biraju isti dan, to podrazumijeva promjenu statuta i mislim da se to može napraviti u godinu dana. Imam hrabrosti, odlučnosti, iskustvo, poznam organizaciju u dušu. Ginuo sam za ovu stranku i mislim da su to neke stvari koje me čine osobom koja je definitivno socijaldemokratsko definirana. Dokazao sam djelima da sam antifašist, ljevičar, socijaldemokrat.”

Mnogi kažu da je pod Zoranom Milanovićem SDP izgubio socijaldemokratski identitet i da su stranačke podjele dovele SDP u situaciju da mu prijeti pad na jako niske grane. Je li Milanović bio pozitivan ili negativan?

“Isto pitanje se moglo postaviti u vrijeme Račana, u privatizaciji. Treba uzeti pozitivne stvari i od jednog i drugog. Mi jesmo stranka lijevice, ali činjenica je da su nas određeni potezi koji su išli prema neoliberalizmu i nedostatak profiliranja doveli u ovakvu situaciju. Bilo je tih poteza u kojima je SDP dokazivao da je lijeva stranka. Što se tiče ljudskih prava, bio je, jest i bit će najveća prepreka konzervativnoj revoluciji. Socijaldemokracija je u krizi, moramo je vratiti u stranku, a onda i građanima. SDP je imao izuzetnih poteza, sjetite se ponašanja u migrantskoj krizi. Milanović je u raspravama i debatama elokventno nastupao i branio stavove. Isto tako, svatko tko radi može i griješiti. Bilo je pogotovo u zadnjoj kampanji grešaka. Izgubili smo izbore za koje možemo reći da su bili dobiveni. Za nijednu utakmicu ne možete znati ishod, ali sve je govorilo da smo u prednosti. Izgubili smo između ostalog i zbog Milanovićevih rečenica izgovorenih na sastanku s udrugama branitelja. Ja bih mu rekao, da me pitao, da ne ide. To su osobe koje su vrijeđale tvog ministra branitelja, heroja sina Glavaševića, svakog pristojnog građanina. Ja za taj sastanak nisam znao. Žalosnije je što tamo nije bio ministar branitelja.”

SDP ima oko 37 tisuća članova, HDZ 200 tisuća. Je li za SDP put ići prema nekom masovnom članstvu ili to nije bitno?

“Ta vam brojka ništa ne znači. Najbolje govori 10 izborna jedinica gdje je Darko Milinović govorio da samo u Ličko-senjskoj županiji ima 10 tisuća članova pa sam opet ja dobio dvostruko više preferencijalnih glasova od njega. S druge strane, morate znati da SDP pravu snagu ima u simpatizeima. Ako ja budem predsjednik ići ćemo na to da se njima daju sva prava koja i članovima, osim da biraju i budu birani.”

Mnogi će reći da je Milanović izbore 2007. izgubio zbog konfrontacije s Katoličkom crkvom. Vi danas želite otvoriti pitanje ugovora s Vatikanom. Je li to pametno?

“Mi se možemo uvijek ne zamjerati. Ja sam sklon tome da nema tabu tema. I biskup Uzinić isto kaže za ugovore da nisu sveta krava. Ne vidim zašto sad, 20 godina iza ratifikacije ugovora ne bi takvu temu mogli otvoriti. Ne govorim samo o materijalnim stvarima, nego važnije je da se makne politika s oltara, da vjernici slušaju božju riječ, a ne za koga glasati. Da djeca koja ne idu na vjeronauk ne pate, da se štiti Ustav u kojemu piše da je Hrvatska sekularna država – to je trenutno ugroženo. Želim otvoriti dijalog s Crkvom i mislim da su vrata prema tome odškrinuta. To je dobro za Hrvatsku jer ovako će se radikalizirati scena. Mislim da je dijalog pravi put.”

Glavna tema posljednjih dana je porezna reforma, što mislite o njoj?

“Moram reći da je porezna reforma nažalost rađena po mjeri tajkuna, a ne za sve građane Hrvatske. Profiritirati će oni koji su i dosad imali najviše. SDP se mora zalagati da se ide na dizanje minimalne plaće, na 50 posto prosječne plaće. To je prvi korak, time branite najugroženije i na tome treba nastaviti dalje.”

Više od 10 godina ste u samom vrhu stranku. Le li vam to prednost ili mana?

“Apsolutno sam favorit, ali ne onih koji predstavljaju establishment, već članova i članica koji misle svojom glavom. Na tome inzistiram. Neću dozvoliti da im predsjednik određene organizacije kaže za koga da glasuju, to je uništvanje sustava jedan član, jedan glas. Vi možete podržavati koga god hoćete, ali imate jedan glas, a ne govoriti da je to stav organizacije, regije…”

Davor Bernardić se iskriztalizirao kao favorit jer je šef zagrebačke organizacije, a imao je i najviše potpisa za kandidaturu. Postoji li pakt vas i Orsata Miljenića u drugom krugu protiv Bernardića?

“Ja jedini pakt imam s članovima i članicama. 116 organizacija sam prošao, sa svima razgovarao i rekao svima da imaju pravo glasati za koga žele. Logično je da predsjednik najveće organizacije ima bazu, ali na nacionalnom nivou to vam može biti uteg. Ja sam za to da ljudi cijene rezultate, tko je koliko dao za stranku. Ovo je trenutak kada se nalazimo u ozbiljno problemu, kao što se nalazi i država, novi su izazovi u svijetu.”

Ako ne postanete predsjednik, ostajete li u stranci?

“Moram reći jednostavno. U ovom trenutku sam saborski zastupnik. Meni je stalo do SDP-a. spreman sam uložiti sebe u stranku koju sam gradio sve te godine.”

Kada SDP ponovno vidite na vlasti?

“Prioritet je da se stabiliziramo. Može se dogoditi da izbori budu vrlo brzo. HDZ i Most se nalaze u situaciji gdje je evidentno da na svakom projektu, pokušaju… 14 dana je maksmimum koliko traju prethodni dogovori. Možemo očekivati da će se ponoviti ista situacija kao i s prošlom Vladom, da budemo kvalitetna oporba i da će SDP voditi nezadovoljnu većinu. Neću govoriti o nekilko mjeseci, ali pokazatelji pokazuju da kod važnih stvari, a dolaze lokalni izbori, Most će misliti na sebe. Usta su im puna priče, a nema konkretnih rješenja. Ne ponašaju se kao da su na vlasti, nego opozicija unutar vlasti. Imamo i HDZ koji se nije oslobodio svih stvari zbog kojih ga vidimo u negativnom kontekstu. Mislim da je SDP-u prioritet stabilizrati se, biti kvalitetna, progresivna, demokratska stranka koja će braniti pokušaje konzervativne revolucije koja je u naletu, to je meni prioritet.

Facebook Komentari