Srbijanski mediji: Republika Srpska podnijela kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i aktualni ministar obrane u hrvatskoj Vladi Damir Krstičević, pišu Večernje novosti u današnjem izdanju.

Kako je navedeno u tom tabloidu, prijave su podnesene zbog zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine, a osumnjičeni bi, ako kroče na teritorij Bosne i Hercegovine, trebali biti uhićeni, prenosi agencija Beta.

Večernje novosti pišu da se hrvatski vojni generali terete da su kao neposredni rukovodtelji vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez”.

RS potvrdio informacije

“Na izvještajima se nalaze pripadnici HVO-a i određeni generali. Svi izvještaji su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH i oni provode istragu po njima”, rekla je Mirna Miljanović, glasnogovornica MUP RS-a povodom informacije da je Republika Srpska podnijela kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala.

Miljanović je kazala da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od 1996. do 2010. godine podnijelo 10 izvještaja za ratne zločine koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom na području općina Mrkonjić Grad, Šipovo, Ribnjik, Jezero, Jajce, Banjaluka, Srbac, Gradiška.

“Radi se o vojnim akcijama koje je provodila Hrvatska u akcijama “Maestral”, “Oluja”, “Južni potez”, “Petrovačka cesta””, dodala je glasnogovornica MUP-a RS.

Naime, već neko vrijeme, prema pisanju medija, tužiteljstvo BiH navodno vodi istragu o zločinu koji je 1995. počinjen u okolici Mrkonjić Grada kada su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske nakon Oluje krenuli u oslobađanje tog dijela BiH. Na popisu onih koji su pod istragom je i tadašnji zapovjednik 4. gardijske brigade, a sadašnji ministar obrane i potpredsjednik Vlade, umirovljeni general Damir Krstičević.

Ministar obrane Damir Krstičević, podsjetimo, otkazao je ovoga tjedna put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Europe (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je samo tjedan dana nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

Podsjetimo, u akciji SIPA-e 31. listopada u Orašju uhićeni su:

1.Matuzović Đuro, rođen 31.07.1952. godine,
2. Oršolić Ivo, rođen 7.11.1952. godine,
3.Oršolić Tado, rođen 10.11.1960. godine,
4. Dominković Marko, rođen 01.01.1962. godine,
5. Nedić Joso, rođen 4.6.1956. godine,
6.Baotić Marko, rođen 29.05.1948. godine,
7. Blažanović Marko, rođen 22.10.1955. godine,
8. Živković Mato, rođen 18.10.1964. godine
9. Živković Anto, rođen 17.01.1969. godine,
10. Đurić Stijepo, rođen 01.06.1965. godine.

U četvrtak, iz pritvora je pušten Marko Baotić dok je preostalih devet uhićenih zadržano u pritvoru.

Evo što ministar Vlaho Orepić kaže o optužnicama Republike Srpske protiv hrvatskih generala

Plenković i Stier o navodnim optužnicama protiv 16 hrvatskih generala, Predsjednica općenito

Facebook Komentari