Počelo isključivanje odašiljača u Italiji, onih koji ometaju prijem hrvatskih programa na Jadranu

Ad

U talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia počelo je isključivanje odašiljača koji uzrokuju smetnje u prijmu hrvatskih TV programa. Proces bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Provodi se postupak dobrovoljnog gašenja odašiljača ili prelaska programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnje u hrvatskim televizijskim programima.

Isključivanjem talijanskih odašiljača trebale bi se ukloniti smetnje i poboljšati prijam hrvatskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija) te dijelom u regijama D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D7 (Zadarska i Šibensko-kninska županija), naglašavaju iz HAKOM-a.

To je, dodaju, rezultat njihovih višegodišnjih nastojanja jer su osim brojnih mjerenja i prijavljivanja smetnji, uporno isticali taj problem i na međunarodnoj razini.

Mjerenja su se, podsjećaju iz HAKOM-a, provodila duž cijele obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu RH, gdje su smetnje bile najizraženije, a u posljednjih osam godina poslano je gotovo četiri tisuće prijava talijanskoj administraciji sa zahtjevom za uklanjanje smetnji.

U proces uklanjanja smetnji, uz HAKOM, bile su uključene i druge državne institucije Republike Hrvatske i Talijanske Republike, koja je u prethodne tri godine donijela uredbe i poseban zakon na temelju kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, a osnovali su i kompenzacijski fond te osigurali sredstva i propisali postupak za isključivanje ometajućih odašiljača.

Facebook Komentari