Plenković i Stier o navodnim optužnicama protiv 16 hrvatskih generala, Predsjednica općenito

Premijer Andrej Plenković komentirao je napise o kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala, koje je, navodno, podnijela Republika Srpska, prenosi N1.

“Treba to malo vidjeti o čemu je riječ, dok nema optužnica stvari su na razini ovakvih pokušaja koji se i ranije događali. Suradnji ćemo trezveno i racionalno pristupiti. Razgovarat ćemo s vlastima BiH, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i spomenutih časnika hrvatske vojske. Nemamo nikakvoga straha. Hrvatska vojska je bila angažirana na oslobađanju teritorija BiH od velikosrpske agresije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Sve što smo radili bilo je na temelju dogovora predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Nemamo dilema o strateškom doprinosu”, poručio je premijer Plenković.

Na pitanje jesu li te kaznene prijave zapravo uplitanje politike u pravosuđe, premijer je rekao da to ostaje za vidjeti.

“Svi ratni zločini, sva kaznena djela trebaju biti istražena, procesuirana, a oni koji su odgovorni za to trebaju odgovarati. To je načelo od kojega ne odstupamo. Tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo. Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese”, rekao je premijer.

Vladin Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima vrlo brzo objaviti informacije o navodnim kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH, kazao je danas ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Beogradske Večernje novosti objavile su da je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog ratnih zločina, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović smatra da to ne može komentirati jer još nema službene potvrde te informacije ali je prokomentirala uhićenja u Orašju i optužnice u BiH.

“Ja ove posljednje događaje iskreno vidim kao pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH i pokušaj da ih se obeshrabri, navede da se iseljavaju iz BiH, što je velik problem”, izjavila je Predsjednica RH.

Srbijanski mediji: Republika Srpska podnijela kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala

Facebook Komentari