23.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zašto je u Hrvatskoj tako teško posvojiti dijete, tisuću potencijalnih posvojitelja na...

Zašto je u Hrvatskoj tako teško posvojiti dijete, tisuću potencijalnih posvojitelja na čekanju

Iako je u Hrvatskoj trenutačno više od tisuću potencijalnih posvojitelja, čak 430 djece još čeka na posvojenje. U Hrvatskoj se prosječno godišnje posvoji stotinjak djece. Odnedavno je ostvarena suradnja s centrima u Švedskoj, a pregovara se i s drugim državama, sve u nadi da će veći broj djece pronaći obitelj i dobiti mogućnost za sretniji život.

Po zakonu posvojitelji mogu biti samci, parovi, pa i parovi u izvanbračnoj zajednici. Većina ih želi prigrliti što mlađe dijete. Čekanje pomiješano s neizvjesnošću zna se produžiti na nekoliko godina. Za mnoge je to previše. Cijeli postupak potencijalni posvojitelji ocjenjuju mukotrpnim. Mnogi zbog toga i odustanu. I, ne samo u ovom mjesecu posvajanja – pomoć im pokušava pružiti Adopta. U Temi dana gostovale su članica Upravnog odbora Adopte Dorja Mučnjak i Diana Topić Rosenberg, danas razriješena pomoćnicu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Nije stvar u tome da potencijalni posvojitelji posvoje dijete, nego da dijete koje je u sustavu nađe roditelja”, poručila je Dorja Mučnjak. Kazala je i kako Diana Topić Rosenberg kazala je kako je zadovoljna sustavom koji danas napušta jer je on posljednjih godina unaprijeđen – donesen je protokol postupka posvojenja. Prema njemu centar, ako ne pronađe roditelja u dva mjeseca, Ministarstvu mora dostaviti izvještaj. Otvorena je i web stranica na kojoj su profili djece, dostupni samo potencijalnim posvojiteljima. Margareta je posvojena u dobi od 4 mjeseca, a za to je saznala s 5 godina. Čim je postala punoljetna, potražila je i svoje biološke roditelje.

Najnovije

Još iz rubrike