Remorker: Porvrđena optužnica protiv bivšeg ministra i zadarskog gradonačelnika Kalmete

Zagrebački Županijski sud u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete te ostalih u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker, donosi HRT.

Kalmeta nije došao na ročište zakazano za 9,30 sati, što po zakonu nije ni obvezan, a njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović ponovio je nakon potvrđivanja optužnice da protiv Kalmete nema dokaza u ovom slučaju te da ne može biti osuđen.

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika.

Donosimo kronologiju afere “HAC – Remorker” koju je pripremio HRT-ov novinar Damir Dević.

Uhićen Josip Sapunar

ZAGREB, 19. listopada 2013. – Sapunar je uhićen oko 21.30 nakon što se u dogovoru s istražiteljima vratio iz inozemstva kako bi dao iskaz u aferi o izvlačenju novca iz HAC-a od 2006. do 2011.

Sapunaru određen jednomjesečni istražni zatvor

ZAGREB, 21. listopada 2013. – Sapunaru je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog navodnog izvlačenja pet milijuna eura preko fiktivnih ugovora iz te javne tvrtke. Njegov odvjetnik Veljko Miljević izjavio je kako je njegovu branjeniku istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke, a ne zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je također predlagao USKOK.

Zdravko Livaković na razgovoru u policiji zbog korupcijskog slučaja “Remorker”

ZAGREB, 23. listopada 2013. – Bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković na razgovoru je u policiji zbog korupcijskog slučaja “Remorker”, odnosno izvlačenja novca iz HAC-a. Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, priznao da je državnim tajnicima iz Ministarstva, koje je tada vodio Božidar Kalmeta, predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker.

Kalmeta o Livakovićevu privođenju: Zdravku želim sve najbolje

ZADAR, 23. listopada 2013. – Komentirajući Livakovićevo privođenje, Kalmeta je izjavio kako je siguran da će “institucije ove države raditi vrlo profesionalno i odgovorno svoj posao, kao i do sada” te da “Zdravku želi sve najbolje” i da što prije dokaže svoju nevinost. Istaknuo je da Livakovića posljednjih nekoliko godina kriminaliziraju i stigmatiziraju neki pojedinci u Zadru te diljem Hrvatske. Nakon njega policija je privela Milivoja Mikulića, još jednog državnog tajnika iz Ministarstva bivšeg ministra Božidara Kalmete, ali i bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te direktore iz Viadukta Ivana Berketa i Damira Kezelea.

USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana

ZAGREB, 24. listopada 2013. – Nakon što su u sjedištu USKOK-a ispitani osumnjičenici u slučaju “Remorker”, USKOK je izvijestio da je protiv osmorice hrvatskih državljana donio nalog o provođenju istrage zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Iz obavijesti koju je USKOK objavio na službenoj internetskoj stranici, iako nisu navedena imena, jasno je da je u istrazi prvoosumnjičeni bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvoja te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Drugoosumnjičeni je njegov kolega iz Ministarstva i Uprave HAC-a državni tajnik Milivoj Mikulić, a treći je bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar koji je Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Prije Premilovca, kao petoosumnjičeni u istražnom se zahtjevu spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, koji je u ispitivanju u USKOK-u porekao krivnju. Istragom su obuhvaćeni i direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele. Nakon što su prijepodne dovedeni na ispitivanje u USKOK, i oni su prema tvrdnjama svojih odvjetnika porekli da su sudjelovali u izvlačenju novca iz HAC-a i najavili aktivnu obranu. Osmoosumnjičeni je direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić, koji je, navodno, sam došao u Zagreb nakon što su ga na razgovor pozvali USKOK-ovi istražitelji.

Šestorici osumnjičenika u slučaju “Remorker” određen jednomjesečni istražni zatvor

ZAGREB, 24. listopada 2013. – Šestorici osumnjičenika u slučaju “Remorker” određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke i dokaze u istrazi o izvlačenju novca iz HAC-a. U Remetincu su zadržani bivši Kalmetini suradnici Livaković i Mikulić te Boban, Berket, Kezele i Bunić. S obzirom na to da da je prije zatvoren Sapunar, od osmorice osumnjičenih na slobodi je ostao jedino Premilovac, koji ju je “kupio” priznanjem da je preko njegova poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

Kalmeta najavio tužbu protiv Stanića zbog klevete

ZADAR, 25. listopada 2013. – Kalmeta je najavio tužbu protiv Stanića zbog klevete te istaknuo kako su cijene izgradnje autocesta bile najniže u Europskoj uniji. “Dosta mi je tog lika koji me se već mjesecima uhvatio kao pijan plota. Zašto, ne znam!”, rekao je Kalmeta odgovarajući na optužbe sindikalista Stanića. Predsjednik NCS-a Stanić, komentirajući pritvaranje Josipa Sapunara, u medijima je ustvrdio kako je novac završavao kod bivšeg ministra prometa (Kalmete) i njegova tadašnjeg najbližeg suradnika (Livakovića).

Mijat Stanić podnio kaznenu prijavu protiv Kalmete

ZAGREB, 28. listopada 2013. – Mijat Stanić Državnom odvjetništvu podnio je kaznenu prijavu protiv Kalmete i njegovih najbližih suradnika zbog sumnje da su se radi pljačke u cestogradnji udružili u zločinačku organizaciju. Stanić je uz ostale kazneno prijavio dvojicu bivših državnih tajnika Livakovića i Mikulića, Sapunara i Bobana, koji su prije uhićeni zbog izvlačenja novca iz HAC-a. Taj sindikalist, koji već dulje upozorava na nepravilnosti u HAC-u, kazao je novinarima da sumnju u zločinačku organizaciju potkrepljuje dokumentacijom i svim saznanjima jer je tri godine bio član Nadzornog odbora u toj javnoj tvrtki. “Zdrava pamet vodi u smjeru gdje se vidi da je Božidar Kalmeta bio ta osoba koja je upravljala cijelim procesom velike pljačke u cestogradnji”, rekao je Stanić.

Kalmeta protiv Stanića podnio tri kaznene prijave

ZADAR, 30. listopada 2013. – Kalmeta je protiv Stanića podnio tri kaznene prijave kojima tog sindikalista tereti da ga je oklevetao u javnosti dovodeći ga u vezu s navodnim financijskim malverzacijama u cestogradnji. “Danas sam napisao kaznenu prijavu protiv sindikalista Mijata Stanića i poslao poštom državnim institucijama. Ne mislim se njim prepucavati preko medija, dosta je toga. To on radi, ja neću”, izjavio je Kalmeta. Dodao je da je predao tri prijave protiv Stanića, ne želeći precizirati za koja kaznena djela ga točno tereti, te rekao da će o tome govoriti na sudu. “Koristio sam isječke iz medija, s televizije, a sve vezano za neistine, klevete, lažna prijavljivanja i tako dalje”, rekao je Kalmeta.

Sapunaru ukinut istražni zatvor

ZAGREB, 19. studenoga 2013. – Sapunaru je ukinut istražni zatvor pa se u nastavku istrage u slučaju “Remorker” brani sa slobode. Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje kako je Sapunar prije odluke da ga se pusti iz istražnog zatvora dopunjavao svoj iskaz u tužiteljstvu, zbog čega USKOK nije tražio da i dalje ostane iza rešetaka.

Austrijanci vode istragu o izvlačenju novca iz HAC-a

ZAGREB, 20. studenoga 2013. – U aferi o izvlačenju milijunskih iznosa iz HAC-a istragu vodi i austrijska policija, izvijestila je novinska agencija APA koja tvrdi da su još 2006. austrijske vlasti Hrvatsku obavijestile o sumnji u pranje novca, ali nisu poduzete nikakve mjere. Savezni ured za borbu protiv kriminala priopćio je APA-i da je u kontaktu s hrvatskim vlastima jer istraga u Hrvatskoj obuhvaća austrijske tvrtke Strabag i Alpina te “jedno praško poduzeće” s bankovnim računima kod Raiffeisen banke u Austriji.

Uhićeni Prskalo, Lovrinčević i Vukelić

ZAGREB, 21. studenog 2013. – U proširenju istrage u slučaju “Remorker”, zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju milijuna iz HAC-a, uhićeni su nekadašnji predsjednik Uprave tog javnog poduzeća Jurica Prskalo, bivši član Uprave Marijo Lovrinčević te nekadašnji direktor sektora gradnje Sandro Vukelić.

Livakoviću, Mikuliću, Bobanu i Kezeleu produljen istražni zatvor

ZAGREB, 22. siječnja 2014. – Četvorici osumnjičenika u slučaju “Remorker”, Livakoviću, Mikuliću, Bobanu i Kezeleu za još mjesec dana produljen je istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na 14 svjedoka koji još nisu ispitani u istrazi. S njima su prije pritvoreni i direktor Viadukta Ivan Berket te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Livaković, Mikulić, Boban i Kezele pušteni iz Remetinca

ZAGREB, 6. ožujka 2014. – Livaković, Mikulić, Boban i Kezele pušteni su iz istražnog zatvora u Remetincu. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda istražni zatvor četvorici osumnjičenika zamijenio je mjerama opreza kao što su zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima.

Nema pomirenja između Kalmete i Stanića

ZAGREB, 8. travnja 2014. – Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nije uspjelo mirenje u postupku po privatnoj tužbi za klevetu Kalmete protiv Stanića jer je Kalmeta inzistirao na javnoj isprici, dok Stanić mirno rješenje spora uvjetuje povlačenjem tužbi. “Pomirenje može doći samo na način da on povuče tužbu, a to znači kad nema tužbe, nema suda”, rekao je Stanić nakon prvog sudskog ročišta, dodajući da je on zapravo pasivni sudionik u procesu mirenja. “Jedino je tako moguće. Jer, ono što sam rekao i na sudu, smatram da nisam imao pravo šutjeti zbog štete koju je gospodin Kalmeta napravio sa svojom ekipom. A sigurno je znao zašto ih je doveo, jednostavno se on tu ne može distancirati”, istaknuo je Stanić. Kalmeta je, pak, bio spreman povući tužbu, ali uz bezuvjetnu javnu ispriku. “Moj stav je da su to, naravno, klevete i laži i da se moram zaštititi. Ja sam se zaštitio tako da sam podigao tužbu pred sudom i rasprava ide dalje”, poručio je.

Čačić: Nismo dobili milijun kuna od HAC-a

ZAGREB, 9. listopada 2014. – Bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić i njegova nekadašnja stranka odbacili su povezanost s navodnom donacijom od milijun kuna iz “crnog fonda” Hrvatskih autocesta (HAC) koju je HNS-u, prema pisanju Jutarnjeg lista, dao bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar. Jutarnji list objavio je snimku Sapunarova ispitivanja u USKOK-u u kojoj tvrdi da ga je, nakon što je predao novac pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nazvao Čačić i zahvalio na “velikoj pomoći HNS-u”.

Pusić: Nismo primali donacije iz “crnog fonda”

ZAGREB, 9. listopada 2014. – Dvije HNS-ove ministrice, predsjednica te stranke Vesna Pusić te članica HNS-ova Predsjedništva Anka Mrak Taritaš, odbacile su tvrdnje da je njihova stranka primala donacije iz HAC-ova “crnog fonda”.

Kalmeta: Sapunarov iskaz je lažan

ZADAR, 11. listopada 2014. – Zadarski gradonačelnik i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta odbacio je i lažima nazvao iskaze USKOK-u bivšeg člana Uprave HAC-a Josipa Sapunara koje je objavio Jutarnji list, a prema kojima je Kalmeta uzimao dio novca koji se, navodno, izvlačio iz cestogradnje u aferi “Remorker”. Kalmeta je za Radio Zadar izjavio kako je riječ o više puta ponovljenim neistinama koje se stalno objavljuju kako bi se skrenula pozornost sa skandala sadašnje vlasti. “Radi se o još jednoj ponovljenoj laži koju smo više puta čuli u proteklih godinu dana”, poručio je Kalmeta i dodao kako te laži imaju svrhu skrenuti pozornost s važnijih tema i skandala koji se događaju aktualnoj vlasti i političarima te “stranci kojoj pada rejting i povjerenje građana”. “Naslušao sam se ovih godina u politici toliko laži o sebi da ih toliko, kako narod kaže, pas s maslom ne bi pojeo. Ali mene to posebno ne zabrinjava. Znam da se bavim poslom koji je takav kakav je i u kojem imate puno političkih neprijatelja koji se bore i tuku poviše pojasa, ali i onih koji se tuku ispod pojasa. Međutim to sve ide u rok službe”, istaknuo je Kalmeta. Jutarnji list objavio je dio iskaza koji je Sapunar, kao jedan od osumnjičenika u aferi “Remorker”, dao USKOK-u i u kojemu izjavljuje kako je Zdravku Livakoviću, bivšem pomoćniku tadašnjeg ministra Kalmete i također osumnjičeniku u toj aferi, nekoliko puta predao novac, a da mu je Kalmeta govorio kako je taj novac “za Kalmetu i Zadar”.

Istraga proširena na Kalmetu

ZAGREB, 17. studenoga 2014. – USKOK je objavio da je istragu proširio na Kalmetu, koji tvrdi da će “dokazati svoju nevinost”. Tužiteljstvo sumnja da je Kalmeta s dvojicom svojih suradnika iz Ministarstva Livakovićem i Mikulićem te čelnicima HAC-a Sapunarom i Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Facebook Komentari