5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministarstvo hrvatskih branitelja: najoštrije osuđujemo neutemeljenu izjavu Rade Šerbedžije

Ministarstvo hrvatskih branitelja: najoštrije osuđujemo neutemeljenu izjavu Rade Šerbedžije

Ministarstvo hrvatskih branitelja danas je putem priopćenja za medije odgovorilo Radi Šerbedžiji na njegove izjave o bivšoj Jugoslaviji.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Internetski portali nedavno su objavili izjavu glumca Rade Šerbedžije u kojoj se osvrće na ratna zbivanja tijekom Domovinskog rata te između ostalog tvrdi da su svi ratni heroji, koji su završili u Haagu, kriminalci.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obvezu čuvati vrijednosti i stečevine pravednog, legitimnog, obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske. Stoga, najoštrije osuđujući te smatrajući krajnje neprimjerenom i neutemeljenom izjavu g. Rade Šerbedžije, izjavljujemo sljedeće.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata su branili i obranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj. Također ističemo da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike hrvatske, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su, vođeni domoljubljem, stali u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda, poštujući najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava.

Stoga smo kao društvo dužni svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurati da njihova uloga u obrani Domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana, a njihova žrtva nikad zaboravljena”, stoji u priopćenju koje potpisuje Kabinet Ministra.

Šerbedžija: Bitange su zavadile običan narod

Podsjetimo, Rade Šerbedžija je nedavno na beogradskom sajmu knjiga predstavio i svoju novu knjigu “Stranac” (izabrane pjesme), a tom je prigodom komentirao i bivšu Jugoslaviju, koja je tema i u knjizi.

“Strašno je da ovdje ima toliko talentiranih i vrijednih ljudi, vrhunskih sportaša i umjetnika, a da smo mi ipak uspjeli zaratiti s vlastitom braćom. Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. stoljeća”, rekao je.

“Slovaci i Česi su se uspjeli dogovoriti. Kod njih je došao trenutak kad su jako loše mislili jedni o drugima i unatoč tim negativnim emocijama, oni se nisu potukli, već su se u dogovoru razišli. A što su naši napravili, svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije – zamrzili su braću i krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci”.

Napomenuo je i da su ti kriminalci iskoristili nepravdu koja je učinjena nesretnim ljudima kako bi proizveli slijepu mržnju među jugoslavenskim narodima.

“Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s povijesnim trenutkom”, rekao je Šerbedžija.

Najnovije

Još iz rubrike