Marić: moguće da će Most podnijeti još neke amandmane na poreznu reformu, ali – to je to

Ministar financija Vlade premijera Andreja Plenkovića Zdravko Marić obratio se u četvrtak novinarima, i objašnjavao poreznu reformu, te najavio njezine očekivane efekte. Rekao je da je Hrvatska i jedinstvena po načinu na koji će je provoditi.

“Svi detalji zakonskih propisa ukratko su obrazloženi na sjednici Vlade, i na web stranicama su Ministarstva financija. Velika izmjena i promjena stupa na snagu od 1.1.2017. Neke izmjene traže prilagodbe i suglasnosti Europske komisije, ali većina njih kreće 1.1.”

“Znate da nam je originalni plan bio da ne dođemo u ovu situaciju s rokovima, ali su na to utjecali prijevremeni parlamentarni izbori. No, kolegice i koelge s kojima sam radio, porezni stručnjaci… nevezano na izglasavanje nepovjerenja prošloj Vladi, mi smo nastavili raditi na tome. Jer je iz naše perspektive bilo neodgovorno stati s tim tko god bio idući ministar financija. Moram pohvaliti te ljude jer nas okolnosti nisu pokolebale da ovako nešto napravimo. Imamo još uvijek kratak rok, ali i dalje izvediv. I to je naš osnovni moto, da nakon ovoga danas, Vlada upućuje svih 15 zakona u saborsku proceduru.

U njoj sigurno možemo očekivati kvalitetnu diskusiju, puno toga sam čuo u javnosti, neke argumentacije su bile neutemeljene, meni će biti dužnost sve objasniti i pojasniti sve detalje porezne refome. Sabor je najbolje mjesto za to.”

“Očekujemo izglasavanje svih ovih zakona na vrijeme i većinsku implementaciju s 1.1.2017. godine”, kaže Marić.

Kazao je da im je cilj da od ničega ne odustanu, osobito stvari koje su si zacrtali na početku, i da rade na transparentnosti i povećanju efikasnosti poreznog sustava.

Upitan o ugostiteljima i utjecaju promjena na turizam, pojasnio je da će smještaj i usluge vezane za smještaj ostati u istoj situaciji, dok se ugositeljstvo (kafići, restorani…) vraća na stopu od 25.

“U ovoj fazi zadržavamo opću stopu PDV-a, ali i najnižu stopu na kruh, mlijeko, ortopedska pomagala, struju…”, kazao je Marić. “Snižena stopa od 13 posto više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. To ide s 13 posto na 25. Učinak ovih promjena procjenjuje se na 373 milijuna kuna”, dodao je.

Upitan je tada, među ostalim, o amandmanu koji je Most podnio na prijedlog Vlade. HDZ je u konačnici ‘popustio’. Dogovoreno je da će ostati 5 posto, kada su u pitanju osnovne namirnice (kruh, mlijeko, ortopedska pomagala…), a za posluživanje hrane i pića u turizmu ostaje na 13 posto, dok za ostale turističke usluge raste na 25 posto.

Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako su se partneri u Vladi usuglasili kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače no PDV će se dići kafićima i restoranima na 25 posto.

Marić je kazao da Most ima pravo na amandman, ali da je porezna reforma preozbiljan, presutručan posao da bi se na nju gledalo kroz “populističke principe”.

Kaže da je porezna reforma preozbiljan i veliki zahvat, stručni posao, da bi ga promatrao u nekakvim “populističkim i demagoškim principima”.

Rekao je da je moguće da će Most podnijeti još neke amandamne, ali što se tiče cjelokupnog paketa – “to je to”.

Facebook Komentari