Aleksić: Prijedlog je dostavljen MOST-u, da konačno nezakonite kamate stavimo ad acta

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić u Saboru je govorio o presudama prekršajnih sudova, ali i MOST-u dao prijedlog kolegama iz MOST-a kako zakonski regulirati situaciju.

Aleksić je, kako kaže, u Saboru rekao nekoliko riječi o presudi EU suda kojom se daje zeleno svjetlo za ispitivanje nepoštenosti ugovornih odredaba tijekom ovrha te sam ukazao na probleme koji su se pojavili u prekršajnim postupcima.

“Suci su zbunjeni, najprije su osuđivali banke, a sada odjednom Visoki prekršajni sud traži dodatne dokaze. Nema tu nikakvih velikih dokaza – banke nisu u ugovorima s promjenjivim kamatnim stopama sa svojim dužnicima ugovorile parametre za promjenu kamatne stope i zbog toga moraju biti kažnjene. Jednostavno ne postoji pravni način da ne budu kažnjene, ali možda postoji neki drugi način, jednostavno ne želim vjerovati da je tako – eto da se i ja poslužim riječnikom koji inače ne rabim… “, napisao je Aleksić na svom fb-u.

“Konačno rješenje kompletne problematike jest propisivanje metodologije za iznalaženje početnih fiksnih marži u svim kreditima u kojima nisu ugovoreni parametri za promjenu kamatne stope. Prijedlog je pripremljen i dostavljen kolegama iz MOST-a. Vjerujem da su oni skloni tome da se to pozitivno riješi, i da konačno nezakonite kamate stavimo a.a.”, kaže Aleksić.

Analiza: Kako je Sud Europske unije otvorio hrvatskoj državi put za debelo kažnjavanje banaka

Share This Article