20 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Pusić: U ovoj kampanji su mnogi zlodusi pušteni iz boce, oslobodila rasizam,...

Pusić: U ovoj kampanji su mnogi zlodusi pušteni iz boce, oslobodila rasizam, mizoginiju, šovinizam

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić komentirala je pobjedu Donalda Trumpa u specijalnoj emisiji N1.

Svijet ne zna što može očekivati, jer Trump nije kazao ništa osim uobičajene rečenice, koju bi kazao bilo tko da je izabran za predsjednika, a to je da Ameriku treba ujediniti, kaže Pusić.

“Znači li izolacionistička politika SAD-a veći značaj Europi ili daje vjetar u leđa političarima koji su protiv zajedništva i ujedinjenja Europe, to treba tek vidjeti. To su posljedice koje će se osjećati još dugo”, kazala je Pusić o utjecaju njegove pobjede na Europu. Ističe kako je činjenica da to političari, koji su protivnici zajedništva u EU, vide kao podršku i opravdanje za svoje stavove. EU nije u uzlaznoj putanji, već se redefinira nakon šoka Brexita, upozorava ona. Druga tema koja joj se čini značajnom jest ono što ovaj izbor govori o situaciji u Americi.

“Dramatične promjene u zadnjih 25 godina dovele su do toga da su neki segmenti društva ostali s osjećajem zapostavljenosti i bez osjećaja utjecaja na politiku, stvari koje im se događaju u životu. Nitko nije pronašao rješenje kako da se ti problemi i frustracije riješe. Zasad je način bila jedna vrsta podgrijavanja bijesa – hoće li nakon dolaska na vlast Trump doći do načina da se oni dodatno razljute ili će ići prema rješenjima, treba vidjeti”, kazala je Pusić.

Kada je riječ o njenim prognozama vezanim za odnose SAD-a i Rusije, kaže:

“Po onome što se čulo u kampanji, postoji više osobnih simpatija između Putina i Trumpa. Međutim, teme koje Rusija i SAD imaju kao sporne ostaju. Tu je Ukrajina, Sirija, Irak, pitanja sporazuma s Iranom”.

“Teme koje su dovele do zatezanja odnosa, nisu nestale. Ne mogu predvidjeti hoće li se Trump iz njih povući, ali ako do toga ne dođe, one će i dalje ostati kao sporne”, dodaje, zaključujući po tom pitanju: “Bez obzira na simpatije ili antipatije, morat će se kretati prema stvarnim rješenjima”.

“U ovoj kampanji su mnogi zlodusi pušteni iz boce”, kazala je Pusić, navodeći da je pitanje mogu li se oni ugurati natrag u bocu – kampanja je “oslobodila” rasizam, mizoginiju, šovinizam i različite stavove, koji su “dobili pravo građanstva”.

“U toj vrsti kampanje, činjenica da je Clinton žena doprinijela je njenom porazu. Pokazalo se da Amerika nije spremna za ženu predsjednicu”, kazala je Pusić.

Najnovije

Još iz rubrike