19.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Pobjeda Trumpa u medijima: ostatak svijeta mora probaviti što se dogodilo ove...

Pobjeda Trumpa u medijima: ostatak svijeta mora probaviti što se dogodilo ove noći, pobunjeni narod kuca na naša vrata

Neki u tome vide tragediju, katastrofu, drugi pobjedu gnjeva i osvetu malih ljudi, no svjetski tisak složio se da pobjeda Donalda Trumpa predstavlja prije svega trijumf populizma i početak nepredvidiva predsjednikovanja, piše HRT.

“Pobjeda gnjeva” naslov je francuskog dnevnika Le Mondea koji u Trumpovu dolasku na vlast vidi pobjedu koja će pogodovati političkim pokretima i čelnicima iz cijelog svijeta, a u njegovu obećanju da će “Americi vratiti njezinu veličinu” znak povlačenja i izolacionizma.

“Trumpokalipsa” piše lijevi dnevnik Liberation. “Ne zavaravajmo se: prva svjetska sila sad je u rukama krajnje desnice. Polovina Amerikanaca glasovala je, svjesno, za rasističkog kandidata, lažljivca, seksista, prostaka i mrzitelja. Ovi su izbori dodatno upozorenje onima koji misle da Marine Le Pen ne može doći na vlast u Francuskoj 2017.”.

Le Figaro vidi u “američkom gnjevu” koji dovodi Trumpa na vlast presliku europskih pobuna. Ta nova realnost neće se raspršiti kao prašina nakon sukoba. Niti na atlantskoj obali niti na drugoj.”

U Njemačkoj Sueddeutsche Zeitung žali zbog najgore moguće katastrofe. Nezamislivo je postalo stvarnost.

U Londonu Guardian dodaje: Američki narod upao je u bezdan. Budući predsjednik sektaška je i nestabilna osoba, seksualni predator i zagriženi lažljivac. Sposoban je za sve.

Tabloid desnice Daily Mail pozdravlja pak osvetu malih ljudi i poniženje za Hillary, anketare i poslovnu elitu te pripadnike šoubiznisa.

U Italiji La Stampa je manje pesimistična. Pod naslovom “Trump, uragan bijesa i nezadovoljstva” ocjenjuje da pobjeda Trumpa potvrđuje vitalnost američke demokracije sposobne da se stalno transformira, iako izaziva niz nesigurnosti povezanih s nepredvidivošću pobjednika.

U međuvremenu ostatak svijeta mora probaviti što se dogodilo ove noći: pobunjeni narod kuca na naša vrata.

Najnovije

Još iz rubrike