Burilović o povećanju procjene rasta BDP-a: Možemo biti zadovoljni, ali moramo biti još ambiciozniji

Predsjednika HGK Luka Burilović komentirao je na povećanje procjene rasta hrvatskog BDP-a koju je Europska komisija znatno povećala, na 2,6 posto u odnosu na proljetne projekcije kada je prognozirala rast od 1,8 posto.

„Povećanje procjene rasta hrvatskog BDP-a Europske komisije posljedica je pozitivnih kretanja, rasta proizvodnje, potrošnje, investicija, izvoza, uspješne turističke sezone, povoljnijih kretanja na tržištu rada te znatno boljeg stanja javnih financija.
Ohrabrujuće je što je prognozirana stopa rasta BDP-a u ovoj i narednim godinama viša od prosječne u Europskoj uniji što bi omogućilo konvergenciju razine BDP-a po stanovniku prema europskom prosjeku.

Ovo izvješće sigurno će dati dodatni vjetar u leđa rastu konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Upravo zahvaljujući poduzetnicima i imamo gospodarski rast.

Ipak, činjenica je da Hrvatska mora težiti ostvarivanju viših stopa rasta od onih koje je prognozirala Europska komisija jer bi nastavkom gospodarskog rasta po takvim stopama Hrvatska najranije 2020. godine vratila razinu BDP-a na onu koju je imala prije nastupanja krize, odnosno 2008. godine.

Možemo biti zadovoljni, ali moramo biti još ambiciozniji,“ kaže Burilović.

Facebook Komentari