32.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Udruga Knjižni blok: Ne možemo podnijeti još jedno povećanje PDV-a, a honorari...

Udruga Knjižni blok: Ne možemo podnijeti još jedno povećanje PDV-a, a honorari definitivni nokaut

U 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma otvoren je 39. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber. Za N1 televiziju prvi dan Interlibera prati Vanja Vučković koja je razgovarala s Nenadom Bartolčićem iz udruge Knjižni blok o najavljenom podizanju poreza na knjige s 5 na 12 posto.

”Naravno da je ta vijest negativna. Mi ne možemo podnijeti još jedno povećanje PDV-a. Ja mislim da bi ova mjera, kad se poveže s povećanjem troškova autorskih honorara, bio definitivni nokaut brojnih autora. Svi koji ovise o prodaji knjige imaju male šanse da s kvalitetnim programima ostanu na tržištu”, kazao je Bartolčić.

On predlaže da se rješenje pronađe u modelima koji se već koriste u nekim drugim državama Europe.

”Trebali bismo pogledati kako se te stvari rješavaju u svijetu. Od 103 zemlje nultu stopu ima 47 zemalja. Kada bi mi krenuli na 12 posto mi bi bili peta zemlja po visini PDV-a u Europi. Knjiga nije najobičnija potrošna roba. Bitna je za kulturu, obrazovanje i nacionalni identitet”.

U nedolasku ministrice Nine Obuljen Koržinek na otvaranje Interlibera ne vidi prevelik problem.

”Vjerujem da Obuljen nije mogla doći zbog drugih obaveza. Pokazala je veliko razumijevanje za naš sektor. Ona je svjesna da bi rast PDV-a poništo sva naša nastojanja i da bi trebalo tada daleko više novca uložiti u knjižni sektor. Moramo gledati na zemlje gdje se drži do knjige i ne vidim zašto bi Hrvatska bila tu iznimka”, zaključio je Bartolčić.

Interliber se ove godine održava od 8. do 13. studenoga, a u 39. izdanju ugostit će u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača, među kojima su i svi domaći nakladnici te, prvi put, Narodna Republika Kina.

Najnovije

Još iz rubrike