Lovrinčević: ništa se u poreznoj reformi neće dogoditi ugostiteljima, bolje smanjiti građanima račun za struju

U raspravama o poreznoj reformi od njezina su objavljivanja najglasniji bili ugostitelji, neugodno iznenađeni najavom povećanja PDV-a na usluge. No, ugledni ekonomist Željko Lovrinčević, član radne skupine koja je radila na cjelovitoj poreznoj reformi, tvrdi da se poreznim promjenama neće ugroziti turistički sektor ni investicije, piše HRT.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako rasprave oko predložene porezne reforme još traju te kako očekuje da će se “naći zajednički jezik”.

Neke pojedinosti u predloženoj poreznoj reformi možda se mogu još malo poboljšati, ali u cjelini reforma treba ići kako je predložena, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar financija Zdravko Marić. Možda ne u potpunosti opravdano, ali sigurno očekivano se fokus stavio na pojedine izdvojene segmente cjelokupne porezne reforme, ali mislim da građanima i javnosti treba objasniti detalje pojedinih zakonskih prijedloga, dodao je ministar.

A to je, među ostalim, da je ugostiteljima od 2013., kada im je snižen PDV, iz proračuna transferirano, odnosno “darovano” oko milijardu kuna godišnje, pojašnjava Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Zauzvrat su povisili svoje cijene 6 posto. Od tri kune koje su transferirane, ugostitelji su dvije kune ostavili privatno sebi, a jednu kunu raspodijelili nešto zaposlenicima i nešto lokalnoj zajednici, izjavio je Lovrinčević.

Ugostitelji su se pokazali, rekao je, i kao slabi investitori sa samo 100 milijuna kuna ulaganja godišnje. Stoga je bolje tih milijardu kuna iz proračuna prebaciti na građanima izrazito bitno snižavanje cijena struje, “komunalija” ili pak sirovina u poljoprivredi, naglasio je.

Facebook Komentari