Clinton ili Trump? S obzirom na vrlo tijesnu utrku, izborna bi noć mogla potrajati jako dugo

Događaj dana su američki predsjednički izbori, možda i najneizvjesniji dosad. Amerikanci odlučuju tko će u Bijelu kuću – Hillary Clinton ili Donald Trump, piše HRT.

Kampanja je bila prljava, puna teških uvreda i međusobnih optužbi i podijelila je javnost, pa će biti zanimljivo vidjeti koga će Amerikanci kazniti. Bit će to duga izborna noć.

Iako mediji prenose da američki predsjednički izbori nikad nisu bili neizvjesniji, na početku dana anketa RealClearPoliticsa pokazala je da Clinton ima 2,2 posto prednosti pred Trumpom, no ona je, kako nagađaju mediji, puno veća kad se u obzir uzimaju odlučujući elektorski glasovi. Utjecajni prognozer rezultata izbora FiveThirtyEight daje Clinton šansu 2 naprema 1 da će pobijediti. Politički miljama daleko, predsjednički će kandidati izborne rezultate dočekati u istom gradu – New Yorku.

Tijekom cijelog utorka odvijat će se neizravno glasanje jer će građani birati izbornike (elektore) koji će potom 19. prosinca potvrditi Clinton ili Trumpa. Ukupno je 538 elektora, a njihov broj varira od države do države, ovisno o broju njezinih stanovnika, od Kalifornije kao najmnogoljudnije i s najviše elektora (55) do Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane koje ih imaju samo po tri. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je osvojiti 270 elektora. U 48 država vlada načelo “pobjednik nosi sve”, a iznimke su Nebraska i Maine koji izbornike dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

Izbori se održavaju na golemom geografskom području podijeljenom u četiri vremenske zone. Prva biračka mjesta zatvaraju se u jedan sat u srijedu ujutro po srednjoeuropskom vremenu u nekim državama na istoku i jugu (Vermont, Virginia, Georgia, Južna Karolina, Indiana, Kentucky), a posljednja na Aljaski u srijedu u sedam sati (SEV).

Prva iznenađenja mogu doći iz Georgije ako Trump izgubi u toj državi koja je uglavnom republikanski naklonjena, ili iz Virginije ako Clinton izgubi u toj državi u kojoj je 2012. Barack Obama pobijedio. Samo pola sata poslije mogući šok mogu prirediti ključne države Ohio (demokrati) i Sjeverna Karolina (republikanci) koje donose 18 i 15 izbornika. U vremenu između dva i tri sata iza ponoći (SEV) slijedi rafal od 30-ak država i njihovih elektora koji će dodatno crvenom i plavom obojati izbornu kartu. Svi će nestrpljivo iščekivati Floridu i njezinih 29 elektora. Maleni bi New Hampshire, uglavnom demokratski, mogao završiti na Trumpovoj strani, a neizvjesno je i u Pennsylvaniji koji raspolaže s 20 elektora.

Ove godine, s obzirom na vrlo tijesnu utrku, izborna bi noć mogla potrajati jako dugo. Televizije, koje će objavljivati rezultate kako budu dolazili, uglavnom ne čekaju na 55 elektorskih glasova iz Kalifornije (5 sati ujutro po SEV-u), koja se već unaprijed pripisuju demokratima, kako bi objavili ime novog predsjednika SAD-a.

Share This Article