Na žnjanskom platou 26 nezakonito izgrađenih ugostiteljskih objekata, izdana rješenja ali neće rušiti

Ad

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar održali su danas u Splitu sastanak na kojem je glavna tema razgovora bila trenutna problematika žnjanskog platoa u Splitu.

Ministar Kuščević je istaknuo kako je prostor najvrjedniji resurs koji Republika Hrvatska ima te kako je „potrebno posvetiti posebnu pažnju očuvanju i razvoju ovakvih prostora, a naročito obale“.

„Prema nalazu naše građevinske inspekcije na žnjanskom platou zatečeno je 26 nezakonito izgrađenih ugostiteljskih objekata za koje su izdana i rješenja o uklanjanju. Vodeći računa da se radi o iznimno vrijednom prostoru za Grad Split, koji je ujedno i vrlo osjetljiv, a ima i veliki urbani potencijal, na današnjem sastanku gradonačelnik Splita Ivo Baldasar obvezao se kako će od Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu naručiti izradu više idejnih urbanističkih rješenja čijom će valorizacijom odabrati optimalno rješenje“, kazao je ministar Kuščević u Splitu.

Ministar je pojasnio kako će odabrano rješenje poslužiti kao podloga za izmjene detaljnog plana uređenja žnjanskog platoa te da će se tek po donošenju izmjena i dopuna DPU-a moći odlučiti o budućnosti zatečenih građevina, kao i da su određeni točni rokovi za izradu rješenja i izmjene dopuna DPU-a.

„Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Grad Split suglasni su da se žurno započne procedura izmjena i dopuna DPU-a priobalnog područja Trstenik – Radoševac. Tome će prethoditi izrada varijantnih urbanističkih rješenja, a najbolje rješenje bit će stručna podloga i pravna osnova za izmjenu navedenog DPU-a“, kazao je gradonačelnik Split Baldasar. Dodao je kako će u provedbi tih aktivnosti Grad Split nastaviti suradnju s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, s kojim je tijekom zimskog semestra akademske 2015./16. i cijelo-semestralne radionice pod mentorstvom nastavnika istraživao programske mogućnosti kvalitetnijeg uređenja i načina korištenja ovog vrijednog gradskog resursa.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra Igor Čižmek i načelnica Sektora za prostorno uređenje Ines Merćep kao i dekan Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu prof. dr. sc. Boris Trogrlić, prodekan Ante Kuzmanić i prof. Neno Kezić. Uz gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, Grad Split predstavljali su Ružica Batinić Santro, pročelnica Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Dražen Pejković, gradonačelnikov savjetnik za urbanizam, Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju i Iskra Macura, pomoćnica pročelnice Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Facebook Komentari