Čović: Ove su optužnice selektivne i politički diktirane, imali smo na stotine ovakvih

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u radnom je posjetu Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, pedsjednikom Sabora Božom Petrovom te premijerom Andrejem Plenkovićem. Sudjelovao je i na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, gdje je izvijestio o situaciji u BiH i Orašju.

Gostujući u Dnevniku rekao je da je još od 2000. postojala ideja da Hrvati kao politički narod nestanu u BiH. “Intenzivno se promovirala želja da se osnuje što više politčkih stranaka kako bi se razgradilo političko djelovanje. Došli smo do 22, 23 stranke s hrvatskim predznakom. No, ideja da nestanemo nije ostvarena i zato je ovo novo iskušenje za nas”, rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, otvoreno je mnoštvo pitanja o implikacijama ovakvog čina 21 godinu nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Svi su se redovito odazivali otkako je istraga 2009. počela, a prijave su dignute 2011. Čudno je i da su uhićenja uslijedila dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, istaknuo je Čović.

“Naši su časnici bez pravno valjanog povoda u pritvoru. Trebamo nastaviti suradnju i time nastaviti poruku svima koji ovime špekuliraju. Ne treba praviti lažni pritisak na institucije BiH, što neki pokušavaju prikazati”, naglasio je.

Za njega su ove optužnice selektivne i politički diktirane. One nisu prve, imali smo na stotine ovakvih… i drago mi je da su najzad došle u medije, rekao je. Smatra da je riječ o političkoj poruci koja je trebala uroditi višestruko negativnim odnosom Hrvatske prema BiH. “Trebalo je srušiti odnose Hrvata i Srba, Hrvata i Bošnjaka, i time zaustaviti BiH na putu prema Europi. No uvjeren sam da to nikome neće uspjeti”, dodao je.

“Hrvati su predvodici puta BiH u EU, rekao je. Pitanje je želimo li svi mi u BiH zaista europski put – to će moje kolege imati prilike pokazati u predstojećim mjesecima. Otkad smo predali zahtjev imali smo dosta prepreka”, kaže.

Orašje i Bosanska Posavina nisu zanemareni, stalno sam u komunikaciji s našim ljudima i učinili smo puno toga da to područje očuvamo. Želimo europsku BiH, ali i jednakopravni status hrvatskog naroda. Ovaj slučaj u Orašju pokazuje koliko je hravtski narod neravnopravan, istaknuo je Čović.

Onaj tko razmišlja o BiH bez Hrvata, želi uništiti BiH. Rekao je i da se u BiH isprepleću interesi velikih sila – nema danas te institucije koja nema svoj utjecaj u BiH. Današnja pozicija Hrvata u BiH je katastrofalna, zaključio je Čović.

Facebook Komentari