Andrija Mikulić o promjeni imena Trga maršala Tita, kandidaturi za gradonačelnika, Bandiću…

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u specijalnom programu N1 govorio je o lokalnim izborima 2017. i njegovoj potencijalnoj kandidaturi za gradonačelnika Zagreba.

Jeste li vi sada u kampanji?

Kao čelnik gradske organizacije HDZ-a ja sam u kampanji svaki dan i svake godine. Tko god bio kandidat za gradonačelnika ide se ka pobjedi HDZ-a u Zagrebu. Prošlih šest izbornih ciklusa koji su iza nas su glavni argument.

Želite li biti gradonačelnik?

Velika smo stranka i imat ćemo svog kandidata za gradonačelnika. Molim malo strpljenja. Ne bih vollio da se stvara određeni pritisak. Budite uvjereni da ćemo pobijediti 2017. na izborima.

Zašto HDZ-u treba tako dugo da izađe s imenom kandidata?

Imamo sedam mjeseci do lokalnih izbora. Mi se namećemo radom, idejama i programom. Ja pozdravljam da bude što više kandiadta za gradonačelnika.

Tko god bio kandidat HDZ-a ide se na pobjedu nakon 17 godina. Vrlo brzo idemo s imenom i prezimenom.

Jeste li spremni prihvatiti kandidaturu ako to budete vi?

Ne vidim ni jedan problem da to prihvatim ako stranka odluči da sam to ja. Bavim se lokalnom razinom i samo smo na lokalne izbore fokusirani. Članstvo će odlučiti tko će to biti. S Plenkovićem često komuniciram i razgovarao sam i o tome.

Sve što predsjedniku kažem i argumentiram on to uvijek podrži. Govorio sam da ako ćemo zajedno sastavljati liste za Sabor, da ćemo imati najbolji rezultat i u sinergiji iznjedrili smo najbolji povijesni rezultat.

Zbog čega je pokrenuo inicijativu za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg

Zašto biste mijenjali ime Trga maršala Tita u Kazališni trg?

To je dugoočekivana inicijativa i tako bismo završili jedno poglavlje i stavili točku na ‘i’. Ne vidim razloga zašto da na to ne idemo. Ovo je europska praksa koja govori da sve što podsjeća na bilo koji totalitarni režim, a nalazi se u javnom prostoru, to moramo ukloniti. Predsjednica je to pokazala kad je Titovu bistu s Pantovčaka maknula u muzej.

Bi li većina Zagrepčana pozdravila taj prijedlog? Bojite li se tog referenduma kojeg najavljuje Bandić?

Ne. Razgovarao sam prije 30-ak dana s Bandićem i nisam dobio negativan odgovor tada. Zašto je promijenio mišljenje u 10 dana, to mi nije jasno.

Bandić voli jedno reći, a napraviti po svome…?

Godine 2009. Pero Kovačević u Gradskoj skupštini daje prijedlog točke dnevnog reda da se ide na referendum. Tada Bandić ne prihvaća samo tu točku dnevnog reda i kaže da bi bio najsretniji kad bi se taj trg zvao Trg Josipa Broza Tita. Sada kaže da je za referendum. Mi smo ovo pokrenuli da bi u kampanji za lokalne izbore izbjegli ovu temu. Mi ćemo ići samo na teme koje se tiču povećanja kvalitete života.

Zašto nije rekao da bi išao na referendum kad je gradio fontane koje koštaju 30 milijuna kuna.

Kada mislite ići s tim prijedlogom?

Postoji procedura. S inicijativom ovom već smo jednom išli i Bandićevi zastupnici su to odbili s potpuno drugom argumentacijom. Grad je postao taoc jednog čovjeka koji u 10 dana mijenja svoj stav.

Ako gledate u zadnje vrijeme, ne samo od kad sam ja prvi među jednakima u Skupštini, onda vidite da mi sve što je dobro i s koje god strane dolazilo podržavamo. Ono što nije – ne podržavamo.

Facebook Komentari