30.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Medved: Pitanje je dokle seže taj proces i ta zapovjedna odgovornost, ne...

Medved: Pitanje je dokle seže taj proces i ta zapovjedna odgovornost, ne želim o Štefaneku

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je u nedjelju, u razgovoru za N1, govorio o slučaju uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju, susretu koji je povodom toga imao s braniteljima, ali i jasno poručio da će Vlada učiniti sve da uhićene zaštiti.

Medved je kazao su branitelji zabrinuti i ogorčeni ovakvim postupanjem. “Pitanje je dokle seže taj proces i ta zapovjedna odgovornost. Mi cijelo vrijeme naglašavamo da u okvir zakonskih odredbi počinitelji teških kazneni djela i ratnih zločina izravno odgovaraju, ali tumačenje zapovjedne odgovornosti ovako široko je neprihvatljivo i stvara ogorčenost i nesigurnost.”

Kaže da je poruka koju su poslali sastankom s braniteljima jasna, “da će Vlada RH pružiti pravnu i materijalnu potporu kako osumnjičenima, tako i njihovim obiteljima”.

“Vlada RH, sva ministarstva, sva tijela nadležna u ovim procesima vrlo kvalitetno surađuju, stalno smo u tijeku zbivanja, i ako dođe do slične pojave, osobe kojih se to tiče bit će informirane.”

Vinko Štefanek, pukovnik Hrvatske vojske, potvrdio je u subotu za N1 da je upravo on zapovijedao postupcima Hrvatskog vijeća obrane na području Orašja i Istočne Posavine.

Medved kaže da ne želi puno komentirati Štefaneka. “Obnašao je dužnosti u okviru HV-a i Hrvatska se branila i u Posavini. U vojnim odnosima i hijerarhiji, a posebno u ratu, odnosi su vrlo jasni i precizni. Tako da, kada je tko kome davao određene zapovijedi… u konačnici imamo arhive i dokumente u kojima je jasno tko je što naložio.”

Kaže da je Orašje poseban prostor jer su se ljudi tamo pošteno borili, i da zbog toga čudi ovakav proces. Odgovorna država se prema braniteljima odnosi na odgovarajući način, kaže Medved, “nemojmo nasjedati na poluinformacije”.

RH je zatražila od BiH u okviru suradnje da joj se dostave podaci o tome protiv koga se i na temelju čega podnose optužnice. “Ne bih licitirao poluinformacijama, neprihvatljiv je ovakav pristup Tužiteljstva BiH kad govorimo o zapovjednoj odgovornosti.”

“Ako ima konkretnih saznanja o konkretnim djelima, za to odgovaraju počinitelji, a ne optuživati ovako širok spektar vojnog vrha oko eventualnog djela”, zaključuje Medved u intervjuu za N1.

Najnovije

Još iz rubrike