Vinko Štefanek, pukovnik Hrvatske vojske: Ja sam zapovijedao obranom Orašja i Istočne Posavine

Vinko Štefanek, pukovnik Hrvatske vojske, potvrdio je u subotu za N1 da je upravo on zapovijedao postupcima Hrvatskog vijeća obrane na području Orašja i Istočne Posavine.

Pukovnik Hrvatske vojske tako potvrđuje navode Almina Dautbegovića, odvjetnika generala Đure Matuzovića, jednog od uhićenih pripadnika HVO-a, da je Hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini. Brojni su dokumenti javno dostupni koji ukazuju na takvu zapovjednu hijerarhiju, no prvi puta jedan od visokih časnika HV-a potvrđuje u izjavi za javnost takvu liniju zapovjedanja.

“To možete objaviti, pod zapovijedanjem OG Istočna Posavina.”

Znači to je bila jedina linija zapovijedanja na tom području?

“Zapovjedna crta je bila jedina. Nešto se tu malo uplitao Stipetić, ali vrlo malo.”

Znači sve postupke koje je izveo HVO na području Orašja vi ste direktno zapovijedili?

“Točno.”

Smatrate li da je došlo do zločina na tom području?

“Na tom području uglavnom ne. Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša, ali što se tiče Matuzovića, on nije ništa. On je jedan iznimno korektan, pošten i dobar čovjek. To možete svima objaviti. Taj nikada ništa nije napravio bez dozvole i odobrenja, i štitio je interese Hrvata u Orašju.”

Ovo su informacije koje nam je Vinko Štefanek, nakon telefonskog razgovora koji smo vodili, dozvolio objaviti, a ukazuju na to da je operacijama na području Bosne i Hercegovine zapovijedala Hrvatska vojska. Veliko je pitanje hoće li se za zločine o kojima je riječ kažnjavati one koje su zločine počinili ili će se kažnjavati prema zapovijednoj odgovornosti.

VIDEO Dautbegović, odvjetnik uhićenog Matuzovića: U Orašju je zapovijedao HV, a ne HVO

Facebook Komentari