V. Pusić o Orašju i Stierovoj izjavi: opravdano je tražiti saveznike, ne da se prikriju ratni zločini

Ono u što mi sumnjamo jest je li ovo politička igra ili raščišćavanje ratnih zločina, rekla je za N1 bivša ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić.

“Ako je u pitanju politička igra, to je problematično. Nitko u Hrvatskoj ne smije biti protiv procesuiranja ratnih zločina. Ako su se zločini dogodili netko je za njih odgovoran. Jesu li to ti ljudi, e to ovdje izaziva sumnju”, kaže Pusić.

“Ono s čim imamo problem jest je li to politička igra i tome se moramo suprotstaviti, a ne tome da se procesuiranju odgovorni za ratne zločine bez obzira na njihovu nacionalnost… Ne može sad biti zgražavanja nad tim da se istraže ratni zločini. Hrvatska strana mora biti angažirana da ustanovi je li ovo politički ili pravosudni proces”, smatra Vesna Pusić.

Komentirajući izjavu aktualnog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera koji je kazao kako je Hrvatska ‘u uskoj vezi s našim saveznicima u NATO-u i EU-u’, Pusić smatra da je to dobar potez.

‘Treba tražiti saveznike, opravdano je tražiti saveznike, ne da se prikriju ratni zločini, nego da se pod krinkom istraživanja ratnih zločina ne rade politički pritisci’, smatra Vesna Pusić.

Podsjetimo, Sud BiH odredio je jučer jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhićeni na području Orašja.

Facebook Komentari