U posljednja tri mjeseca natprosječan rast maloprodajnoga prometa; plaće i pouzdanje potrošača

Prema danas objavljenim prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, realan promet u trgovini na malo u rujnu ove godine bio je, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veći za 4,5% u odnosu na rujan 2015. Spomenuti rast nastavak je kontinuiranoga uzlaznog trenda koji se bilježi od rujna 2014. godine.

Uzlazni godišnji trend maloprodajnog prometa koji traje već dvije godine djelomično je rezultat poboljšanja pouzdanja potrošača koje se bilježi (na godišnjoj razini) od listopada 2014. pa sve do lipnja ove godine, kada se bilježi prvo pogoršanje. U srpnju i kolovozu nastavlja se negativan trend tog pokazatelja, a u rujnu se ponovno bilježi poboljšanje. Na pozitivan trend u promatranom razdoblju, određeni utjecaj imala je povoljnija promjena oporezivanja plaća, koja je uslijedila početkom 2015. godine.

Maloprodajni promet u posljednja tri mjeseca (srpanj, kolovoz i rujan) prosječno raste 4,7%, što je natprosječno visoka stopa rasta još od 2007. godine. Slijedom spomenutoga, rast realnoga prometa bilježi se i na kumulativnoj razini, odnosno u prvih devet mjeseci ove godine realan je promet u trgovini na malo u prosjeku bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 3,7% veći u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, ali i 12,2% manji u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Prema našim očekivanjima, ovogodišnja dinamika rasta (oko 3,2%) realnog prometa u trgovini na malo biti će brža, u odnosu na prošlogodišnju (2,4%).

Prema podatcima statističkog ureda Eurostat, realan maloprodajni promet (odjeljak G47) na razini EU u prvih je osam mjeseci bio, u prosjeku, 2,7% (u Hrvatskoj 1,8%) veći u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, odnosno 4,5% veći (u Hrvatskoj 7,5% manji) u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Podatci na razini EU za rujan još nisu dostupni, ali prema dostupnim podatcima po zemljama, vidljivo je da je u promatranom mjesecu zabilježen godišnji rast u 14 zemalja (od ukupno 17 dostupnih), što znači da će najvjerojatnije i na razini EU biti ostvaren rast.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Poboljšanje indeksa pouzdanja potrošača te rast prosječne plaće pozitivno utječu na rast prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj. Očekujemo da bi ove godine maloprodajni promet mogao porasti za najmanje 3,2% u odnosu na prošlu godinu.“

Facebook Komentari