22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Odvjetnik Posavljaka: Na ovaj način pokušavaju imputirati etničko čišćenje na ovom prostoru

Odvjetnik Posavljaka: Na ovaj način pokušavaju imputirati etničko čišćenje na ovom prostoru

Hrvati koji su osumnjičeni, a nalaze se po zatvorima u Busovači i Zenici, terete se za zločin protiv civilnog stanovništva i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a odnosi se na vrijeme od 1992. do 1994., rekao je za Dnevnik HRT-a Adam Filipović, odvjetnik Mate Živkovića.

Obrana smatra da nema pravnog uporišta jer nema osnovne sumnje za počinjenje kaznenog djela niti su ova kaznena djela koja se njima stavljaju na teret individualizirana. Nema općih izvršenja kaznenih djela. Svatko odgovara za svoje djelo, kazao je Filipović.

Ne bavim se politikom, ali želim naglasiti, i to sam rekao na sudu BiH, kada sam se protivio određivanju pritvora za osumnjičenika kojeg branim, Matu Živkovića, kada je Tužiteljstvo istaknulo da su ovdje napadnuti građani srpske nacionalnosti reagirao sam i istaknuo da su građani srpske nacionalnosti 1992. godine osnovali svoju općinu “srpsko Orašje”. Na taj način odvojili su srpskog većinskog stanovništva od općine Orašje. Na ovaj način oni pokušavaju imputirati etničko čišćenje na ovom prostoru, smatra odvjetnik Filipović s kojim je razgovarao novinar HRT-a Zoltan Kabok.

Hrvatska Vlada zaštitit će hrvatske branitelje i spriječiti pokušaje revizije povijesti, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade. Tužiteljstvo BiH objavilo je da se u slučaju Orašje osumnjičeni terete za ratne zločine, ali ne i za zajednički zločinački pothvat.

O svemu ovome bilo je riječi u emisiji HRT-a Tema dana. Gosti su bili zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i predsjednik udruge dragovoljaca i veterana općine Orašje Ilija Mišković.

Atmosfera u Orašju je tmurna, ogorčeni smo na uhićenja. Sutra udruge organiziraju mirni prosvjed potpore svim uhićenima u ponedjeljak, kao i za one koji su i prije njih uhićeni i osuđeni za nešto što nisu napravili, rekao je Mišković.

Izjavio je da je na području općine Orašje vođen čisti obrambeni rat, a o ispravnosti svega što je ondje radio HVO bespredmetno je pričati, kaže. Ovdje se 106. brigada HVO-a ni jednog metra nije makla s područja Orašja. Ova su uhićenja još jedan udarac Hrvatima u BiH,ocijenio je. Dodao je kako se ne sudi za zločine i progon koji je u ratu počinila druga strana. Želimo da se nepravedno uhićeni i optuženi što prije vrate, istaknuo je.

Istraga o ovom slučaju se vodi nekoliko godina. To je nešto što je bilo prisutno u javnosti duže vrijeme. Očigledno je da se raspolagalo s tim informacijama, možda ne prezicno, ali se radilo na tim slučajevima, smatra Krešić.

Na pitanje kako je moguće da je sada zbog navodnog ratnog zločina među uhićenima i Marko Dominković, koji je kao zamjenik ravnatelja sigurnosne službe BiH SIPA-e, trebao proći sve sigurnosne promjene, Krešić je odgovorio kako je to apsurd BiH i njezinih sustava. Potvrdio je da je Dominiković prošao provjere.

Bošnjački i srpski član Predsjedništva BiH za nemiješanje u rad pravosuđa

Bošnjački i srpski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić pozvali su na nemiješanje u rad pravosuđa BiH komentirajući snažne negativne reakcije iz Hrvatske na uhićenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane osumnjičenih da su počinili ratne zločine nad Srbima.

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović istaknuo je kako desetoricu Hrvata iz Orašja treba pustiti na slobodu izražavajući nezadovoljstvo što su uhićeni u vrijeme katoličkog blagdana Svih svetih i neposredno nakon posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Najnovije

Još iz rubrike