Marko Ljubić: predmet za optuživanje Hrvata dovršen je 2013. nakon vršljanja po arhivima RH

O uhićenjima pripadnika HVO-a u bosanskoj Posavini na konferenciji za novinare govorili su zastupnici HDZ-a Božo Ljubić i Željko Raguž.

Marko Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, istaknuo je kako je pozadina ovih uhićenja puno dublja od onoga što se može čuti u hrvatskoj javnosti. Neki u Hrvatskoj ovaj slučaj pokušali iskoristiti za unutarhrvatsku političku utakmicu iako bi ono trebalo biti pitanje konsenzusa u Hrvatskoj. Odbacio je i tumačenja kojima je ovo osveta RS-a jer je premijer Plenković posjetio samo sarajevo a ne i Banjaluku.

Ljubić je istaknuo da je ovaj premet ispunjen sadržajem i kompletiran tek 2013. godine zahvaljujući dokumentaciji do koje su istražitelji iz BiH, mahom, predstavnici Bošnjaci i Srbi, uzeli vršljajući po arhivima Republike Hrvatske selektivno uzimajući samo onu dokumentaciju koja je išla na ruku optuživanja pripadnika HVO-a u BiH kako od strane od politički bošnjačkog Sarajeva tako i Banjaluke. Pripadnici HVO-a nemaju se potrebe plašiti istinske dokumentacije, ali manipulacije dokumentima i selektivnog korištenja da.

Ovo je samo dio kontinuiranog obespravljivanja Hrvata u BiH.

Share This Article