22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Čović: Želim iskazati krajnje negodovanje, nema razloga da itko od 10 uhićenih...

Čović: Želim iskazati krajnje negodovanje, nema razloga da itko od 10 uhićenih bude u pritvoru

Nakon što je u Orašju uhićeno 10 osoba, bivših pripadnika HVO-a kojima je određen jednomjesečni pritvor, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH prvi put se očitovao o ovom slučaju.

“Želim iskazati krajnje negodovanje, jer ne vidim niti jedan razlog da niti jedna osoba koja odgovara zakonima danas – nakon 20 godina bude zatvorena zbog tobožnjeg utjecaja na svjedoke”, kazao je Čović u uvodu.

“Među njima se nalaze osobe koje su obnašale najviše funkcije, i želim iskazati svoje jasno negodovanje kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Neću vršiti pritiske, ali standardi se moraju poštovati, i moraju biti identični sa svih strana. Ne vidim razloga da nitko od 10 uhapšenih osoba bude u pritvoru – zbog mogućnosti bijega ili uticaja na svjedoke, pogotovo ne nakon 20 godina”, ocijenio je Čović.

On je dodao da se kod ovakvih odluka mora biti krajnje obazriv, pogotovo institucije koje ih donose. “Pogotovo u ovakvo vrijeme. Dogodilo se to na praznik Svih svetih, nakon posjete najviših dužnosnika Vlade Hrvatske”, dodaje.

“Želim da se ovaj stav prenese javnosti, a nisam govorio ranije – jer sa kolegama nisam bio raspravio o ovom slučaju”, kazao je Čović, na pitanje novinara da li se predsjedništvo prvi put konzultira oko uhićenja.

“Nakon 20 godina imamo različite pristupe oko rata. To nije upitno, i ja ne govorim o zločinima. Zapovjedna odgovornost ili udruženi zločinački poduhvat je neprihvatljiv. Ove osobe duže vrijeme komuniciraju s institucijama. Zašto je trebala ovakva prisila?”, rekao je Čović.

Kazao je da je o slučaju razgovarao sa svim članovima Predsjedništva uz međusobno uvažavanje.

A može li se u ovom slučaaju govoriti o utjecaju na pravosuđe, budući da je od nadležnih institucija rečeno da postoji osnovana sumnja, te da osumnjičeni mogu bježati, pitala je reporterka N1 Adisa Ibrahimović?

“Svjestan sam odnosa da neko kaže da vršimo pritisak. Odgovorno to tvrdim. Uznemirli smo jedan dio bh. javnosti. Ne govorim je li netko napravio djelo ili ne. Ali da neko kaže da će nakon 25 godina od nečega utjecati neko na svjedoke je nedosljednost”, smatra Čović.

“Ne vidim razloga da u jednoj maloj sredini, na blagdane odvedete 10 ljudi iz domova. Svi su se odazivali na pozive institiucija, a sada su otvorili 100 pitanja koja nam nisu trebala u ovom trenutku”.

Za kraj, Čović je kazao da elementarne pravne aktivnosti mora komentirati, te da se ne smije preliti i dodatno opteretiti politička situacija u državi.

Podsjećamo, uhićeni su Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Matko Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić.

Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine.

Najnovije

Još iz rubrike