Culej o uhićenjima u Orašju: Ta se politika vodi i od kad je Vlada dozvolila da se kopa po našim arhivima

Vezano za uhićenja desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti, Klubovi zastupnika Mosta i HDZ-a zatražili su stanku na početku današnje sjednice Sabora. Miro Bulj iz Mosta i Miro Kovač iz HDZ-a govorili su nakon stanke, javlja HRT.

“Predsjednica RH dužna je nakon ovakvih događaja sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i zaštititi hrvatske državljane koji su zaslužni za demokratske promjene 1990-ih. Pozivamo hrvatske istitucije da ih zaštite, a ne da ih se progoni”, poručio je Mostov Miro Bulj. “Što je sa zločinima nad hrvatskim narodom u BiH, što je s 41 ubijenim civilom u Uzoru, sa zločinima u središnjoj Bosni 1993. – nijedna optužnica, upitao je. “Sve zločine treba osuditi, ali ovdje se izvrće istina. Treba nam istina o Domovinskom ratu. Pohvalno je da je premijer u prvi državnički posjet otišao u BiH, ali nije dovoljno samo izraziti zabrinutost”, zaključio je Bulj.

“Hrvatska je potpisnica općeg okvirong sporazuma o miru u BiH. Mi smo sujamci cjelovitosti BiH i kao takvi poštujemo njenu neovisnost. Međutim, imamo obvezu jamčiti osobitu skrb o Hrvatima u BiH”, kazao je Miro Kovač u ime Kluba HDZ-a. “Jasno je da je svaki zločin – zločin i treba ga procesuirati. Međutim, ovdje treba imati na umu politički kontekst – Hrvati su na referendumu glasali za neovisnost BiH i prvi ustali u obranu BiH, a najveći su demografski gubitnici u BiH – ima ih manje nego prije 25 godina”, naglasio je. “Nećemo se miješati u rad sudstva ali imamo pravo upozoriti da među Hrvatima vlada pravna nesigurnost i to je neprihvatljivo. Ispada da nekome smeta potpora Hrvatske na putu BiH u EU pa nakon poruke Hrvatske kao čestitku dobijemo deset uhićenja”, zaključio je Kovač.

Naravno da sam očekivao uhićenja, kaže u srijedu novinarima u Saboru Stevo Culej (HDZ).

“Ta se politika vodi i od kad je Vlada Zorana Milanovića dozvolila da se kopa po našim arhivima. Sve što je upereno protiv hrvatskih branitelja može se procesuirati i dozvoljavati razne infromacije na štetu naših branitelja, a osobito njihovih zapovjednika.”

“Haag nikada ne bi ima niti jednu optužnicu da nije imao zeleno svjetlo od naših Vlada. I predsjednik Mesić je doturao te dokumente.”

“To nam govori o nepoštivanju naše države i institucija prema ratu i našoj državi.” Culej je zaključio da ne vjeruje institucijama, jer se pokazalo više puta da ni ne mora.

Umirovljeni general i bivši zapovjednik HVO-a Željko Glasnović komentirao je za N1 u Saboru uhićenja osumnjičenika za ratne zločine u Orašju.

“Hrvatska mora pokazati zube”, kazao je Glasnović, dodajući da ima poslovica koja kaže da ako čovjek svojevoljno pristane biti ovca, naći će se vuk koji će ga pojesti.

Ustvrdio je i kako su se na teritoriju susjedne države dogodila masovna ubojstva i etničko čišćenje, a Republika Srpska i dalje postoji. Kritizirao je i Zakon o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije.

“Svatko je podložan tom zakonu”, kazao je te postavio pitanje: “Što su radile hrvatske tajne službe, zašto nisu rekle ovim ljudima što će se dogoditi?”

Vesna Škare Ožbolt, bivša hrvatska ministrica pravosuđa smatra, međutim, da Hrvatska ne može zasutaviti ili spriječiti taj proces:

‘Reagiramo tek kad se nešto dogodi. Nemamo pripremljenu dokumentaciju ili institiuciju koja bio tu dokumentaciju proučavala. Politika može samo deklarativno reći svoje, ali RH može pomoći dostavom dokumentacije i praćenjem samog postupka, pa reagirati ako se primijeti da se sudi po nevjerodostojnoj dokumentaciji. Mi smo svjedočili neselektivnom davanju dokumentata, primjerice Brijunskih transkripata. Još uvijek ima dokumentacije koja postoji u Haagu, BiH i kod nas, a nema tijela koji bi je pohranjivalo’.

Facebook Komentari