32.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Šprlje: Nadam se da pripadnost HVO-u neće biti okolnost koja je motiv...

Šprlje: Nadam se da pripadnost HVO-u neće biti okolnost koja je motiv ili otežavajući element

Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ante Šprlje za BiH Dnevnik je izjavio kako se nada da desetorici bivših pripadnika HVO-a, koji su uhićeni zbog navodnih ratnih zločina u Bosanskoj Posavini, otežavajuća okolnost neće biti to što su branili BiH u redovima HVO-a.

“Sa zabrinutošću sam čuo vijest o uhićenju hrvatskih državljana i bivših pripadnika HVO-a. Posebno me brine to što je dio uhićenih bio u zapovjednom vrhu obrane Posavine. Nadam se da pripadnost HVO-u neće biti okolnost koja je motiv ili otežavajući element u istrazi, jer je HVO bio nužni oblik organiziranja obrane za surovu opstojnost. Nadam se i da će se osumnjičeni moći braniti sa slobode kako bi se i obrana mogla kvalitetno pripremiti”, rekao je Šprlje.

Odbor za branitelje HNS-a BiH je, pak, ranije upozorio na trenutak kada je akcija uhićenja provedena. Sve je urađeno uoči velikog katoličkog blagdana Svih svetih, kada su desetorica uhićenih krenuli obići grobove svojih najmilijih u Bosanskoj Posavini.

“Na poseban način napominjemo kako je Domovinski rat bio obrambenog karaktera, te smo s time u vezi uvjereni u nevinost svih privedenih u jučerašnjoj akciji SIPA-e. Držimo simptomatičnim kako nitko nije priveden, procesuiran i osuđen za brojne zločine nad pripadnicima HVO-a i civilima hrvatske nacionalnost, kao što su zločini počinjeni u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Bikošima, Maljinama, Bugojnu…i brojnim drugim stratištima hrvatkog naroda u BiH”, stoji u priopćenju HNS-a.

Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine nad Srbima i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su jučer pod sumnjom da su počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestili su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je veleposlanik Ivan Del Vechio.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Najnovije

Još iz rubrike