Mostovka Strenja Linić napala novinarku koja se usudila pisati o njenoj prometnoj i smrti djeteta

Dubrovački dnevnik objavio je članak “Mostovci moraliziraju o presudama, a Strenja Linić osuđena zbog smrti djeteta u prometnoj”, u kojem su otkrili kako je jedna od najpoznatijih članica Mosta pravomoćno osuđena zbog prometne nesreće u kojoj je smrtno stradalo dijete.

Objavljenu informaciju za Dubrovački dnevnik potvrdila je i sama Ines Strenja Linić putem telefonskog razgovora još početkom godine.

“Bilo je loše vrijeme, padala je kiša, i izgubila sam kontrolu nad vozilom. Ja sam bila dijete, imala sam nepunih 19 godina i to je nešto što uništi čovjeka,” izjavila je Ines Strenja Linić za Dubrovački dnevnik.

Zatim je pošteno izvrijeđala novine u dvije poruke novinarki Dubrovačkog dnevnika Ivoni Butjer. U prvoj je Mostova zastupnica napisala: – Nadam se da mirno ne spavate. I da vam ipak nisu platili dovoljno da zaboravite zašto ovako prljavo zarađujete svoj kruh.

No, tu se Strenja Linić nije zaustavila, već je novinarku još direktnije optužila: – Biti novinar nekad je bilo časno zanimanje, a danas živite kako biste blatili nepoznate časne ljude koji su svoj cijeli život radili za dobrobit mnogih. Sramite se kad ovako zarađujete za svoje krpice – stoji u poruci koju je Strenja Linić preko Facebooka poslala novinarki Dubrovačkog dnevnika.

Napadnuta novinarka Ivona Butjer napisala je odgovor zastupnici Mosta na njezine uvrede, objavljen na Dubrovačkom dnevniku, a koji prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Strenja Linić, ja sam Ivona Butjer, novinarka koju ste napali bez stvarnog povoda i razloga, koja o vama nije objavili ni neistinu, ni klevetu, ni laž. Dakle, osoba koju ste napali samo zato što je radila svoj posao i zato što je objavila napis koji vama osobno nije bio po volji. U svojim ste porukama pisali o kontroliranom novinarstvu što je zaista zanimljivo čuti od osobe koja je uputila klevete i ‘lijepe želje i pozdrave’ isključivo iz razloga što se na Dubrovačkom dnevniku objavilo nešto što se vama nije svidjelo. Ako smatrate kako bi novinari trebali biti slobodni od političkih i inih pritisaka, prijetnji i kleveta, što bi trebali smarati svi ‘časni i pravedni ljudi’ kako vaše stranačke kolege vole kazati, iz kojeg razloga vi radite isto?

Klevete se prije svega odnose na moj ‘prljavo zarađeni kruh’ i ‘plaću od kojih se kupuju krpice’. Iako je moj iznos plaće ujedno i moja osobna stvar, bit ću slobodna pa reći kako zarađujem ‘normalnu mjesečnu plaću’. Ipak, viđenje ‘normalne mjesečne plaće’ vrlo je vjerojatno sasvim drugačije u očima nekoga tko zarađuje svoju saborsku plaću koja u prosjeku iznosi 15-ak tisuća kuna, uz naknade za stan, režije, odvojeni život i slično od onoga tko zarađuju skromnu plaću na tržištu. Moja plaća spada pod drugu kategoriju.

Ove godine nisam izostajala s posla. ‘Neizostajanje’ s posla također je pojam koji se razlikuje u percepciji nekoga tko prima svoju saborsku plaću čak i kad se ne pojavljuje u saborskim klupama i ne javlja za riječ i onoga tko ne radi državni posao. Da ponovno budem slikovita, ove godine nisam ni jedan jedini dan izostala s posla, dok su pojedinci ipak toliko puta govorili pred praznom sabornicom o ključnim temama važnima za cijeli narod, iz koje su često izostajale i vaše stranačke kolege.

Spominjali ste moj prljavi novac, no nakon više godina rada u novinarstvu on je negdje konačno trebao biti i uložen. Pa ipak, na sebi nemam ni jednu pokretninu, ni nekretninu, ne vozim automobil, ne zato što to ne bih htjela, nego zato što si sve to nemam od čega priuštiti jednako kao što to danas teško može ijedan pošten građanin mojih godina koji marljivo i vrijedno zarađuje svoju plaću. No, vaša je stranka sada na vlasti pa sam sigurna kako će ona to stanje promijeniti i kako će hrvatskim ulicama napokon početi teći med i mlijeko.

Ako u obzir uzmete moja prosječna hrvatska primanja, onda ćete lako dođi do zaključka kako mi nakon plaćanja hrane, režija, higijenskih potrepština i različitih računa teško ostaje za bilo kakve luksuze, pa tako ni za skupe ‘krpice’ koje ste spominjali. Naime, nemam saborsku plaću.

Kazali ste kako se nadate da ne spavam mirno, ali ja vas moram razočarati jer ne postoji ni jedan jedini razlog da to tako ne bude. Krpice nisu skupe, ali su pošteno zarađene. Državi pošteno plaćam poreze. Uredno plaćam dopunsko osiguranje od kojeg ste vi oslobođeni premda imate barem tri puta veću plaću od mene, ali vi ste ipak bili u Domovinskom ratu.

Od poreza koji plaćam državi i od mog rada, kao i od rada svakog prosječnog građanina, redovno se odbijaju iznosi za vaše saborske plaće koje su trostruko veće od prosječne hrvatske. Redovno se odbijaju iznosi namijenjeni različitim privilegijama i naknadama kojih su se i vaše stranačke kolege u kampanji obećale odreći, a potom ih objeručke prihvatile.

To je ponekad frustrirajuće, ali ja se nadam da će jednom biti drugačije. Ja se, kao prosječna hrvatska građanka, nadam da će nova Vlada u kojoj je i vaša stranka omogućiti da građani zemlje koju vodite imaju plaće kakve se zarađuju u Saboru i kako će barem polovica njih imati za nekretnine, pokretnine i krpice isključivo temeljem rada i truda, a ne stranačke iskaznice.

Dotad biste možda trebali na tome nešto više poraditi, a ne vršiti pritisak na građane koji poštenu zarađuju i plaćaju svoje troškove života jer tako moraju; jer nemaju porezne obveznike koji će im plaćati stan, režije, naknade i ostale troškove i jer njihova plaća nije u visini one saborske. To jednostavno nije u skladu s vašim poštenjem i vašom časti na koje se tako često pozivate.

Poštovana gospođo Strenja Linić, ja se nadam da vi spavate mirno, onda kada ne prijetite ljudima koje ne poznate, ne klevetate i ne vrijeđate ljude koji korektno i profesionalno obavljaju svoj posao za skromnu plaću od koje žive. Novinarstvo je poziv, profesija u kojoj je javni interes ispred svih drugih. Kao i politika, samo bez visokih plaća i beneficija, ali uz svakodnevne prijetnje, uvrede i klevete. Ne biste vjerovali, ali nitko ne nudi ni mito ili podmićivanje. Barem se to meni nikad nije dogodilo.

Malo ću teže zaspati tek zbog činjenice što nam visoki političari misle kako svijet pokreće korupcija, kako su sredstva življenja prijetnje, klevete i uvrede, a cilj života krpice?! Dajte se spustite na hrvatsku zemlju i pogledajte svijet očima kojim ga gleda većina poštenih građana.

Facebook Komentari