17.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Marić u Otvorenom o povećanju PDV-a za ugostitelje, smanjenju cijena komunalija i...

Marić u Otvorenom o povećanju PDV-a za ugostitelje, smanjenju cijena komunalija i – Mostu

Zdravko Marić u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao je da ne zna odakle se pojavila vijest o uvođenju poreza na kućne ljubimce. Naglasio je kako je ideja cjelokupne porezne reforme porezni sustav učiniti jednostavnijim, prohodnijim i konkurentnijim. Njezin učinak bit će 2 milijarde kuna u prvoj godini provođenja. Na upit o poskupljenju kruha i mlijeka odgovorio je da će ukupno 10 000 artikala pojeftiniti. “Svi sada govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći”, tvrdi Marić. Proizvođačima i pekarima snižava se dobar dio njihovih inputa, padaju troškovi oporezivanja rada. Za naše poljoprivredne proizvođače ovo je prva reforma gdje se na strani inputa snižavaju stope PDV- a, rekao je.

“Pod pretpostavkom da će sve cijene slijediti porast i pad stopa PDV- a, troškovi za hranu za najnižu dohodovnu skupinu u prosjeku rastu za 12- 20 kuna”. Naglasio je da drastično padaju troškovi komunalija, primjerice odvoza smeća i električne energije. Ukupni pad tih troškova je 300 kuna, kazao je Marić.

Komentirao je i poskupljenje cigarete, za koje kaže da je u skladu s direktivama Europske unije.

Marić je zaključio emisiju s tvrdnjom da Most neće srušiti njegovu poreznu reformu. “Most je tu da spaja stvari, a ne da razdvaja”. Dodao je kako ova reforma ne može riješiti sve probleme gospodastva i društva, ali je važan kotač u pokretanju ukupnog gospodarstva.

Najnovije

Još iz rubrike