22 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je pritvorene Hrvate Posavljake, evo o čemu...

Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je pritvorene Hrvate Posavljake, evo o čemu će ovisiti daljnji koraci

Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine nad Srbima i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su jučer pod sumnjom da su počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestili su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je veleposlanik Ivan Del Vechio.

On je s uhićenima razgovarao u istražnom pritvoru u Sarajevu i najavio da će hrvatska diplomacija definirati daljnje korake nakon što se sud očituje o zahtjevu tužiteljstva za određivanje pritvora.

Nadamo se da će odluka o njihovoj daljnjoj poziciji biti donesena sutra do 14 sati, odnosno hoće li se braniti sa slobode ili će biti zadržani u istražnom pritvoru pa ćemo sukladno tome definirati naše daljnje korake, rekao je Del Vechio.

Veleposlanstvo i ja osobno smo u kontaktu s gospodinom Stierom i veleposlanstvom. Kao što ste jučer u priopćenju mogli pročitati, mi smo zabrinuti lišavanjem sloboda 10 pripadnika bivšh pripadnika HVO-a. Mi pratimo situaciju, ja sam obavio zadaću u kontaktu sam s ministarstvom RH i s odgovornim institucijama BiH. Posjetio sam osobno lišene slobode, zahvaljujem na korektnosti i suradnji tih institucija. Bio sam u kontaktu s osobama lišenim slobode, porazgovarali smo i sad čekamo daljnji sudski postupak, rekao je Del Vechio za BiH N1, a na pitanje koja je bila svrha posjeta, obasnio je:

“Da im damo podršku i da im kažemo da pratimo situaciju, s obzirom da su oni i građani RH, RH će im davati punu materijalnu i konzularnu i svaku drugu pomoć u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.”

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Tužitelji ih terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju i kao stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. do srpnja 1993.

Najnovije

Još iz rubrike