HDZ 1990: zašto država Hrvatska nikada nije podigla optužnice protiv oficira JNA iz ABiH ili VRS-a?

U povodu uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, priopćenjem za javnosti obratio se HDZ 1990.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Šokantna vijest koja je potresla sve pripadnike HVO-a i sve hrvatske domoljube. Vijest koja nas je ponukala na niz pitanja.

Naravno da smo kao demokratska stranka suglasni da pravna država radi svoj posao, ali s obzirom na događanja vezana uz Domovinski rat i posljedice koje trpe pripadnici HVO-a dužni smo se zapitati:

Koje su to institucije koje u državi analiziraju i daju ocjene o događanjima i događajima iz Domovinskoga rata?
Koje je to i čije je to Tužiteljstvo i koje službe ga servisiraju, po čijem nalogu, da za posljedicu imamo ovakva selektivna uhićenja i optuživanje hrvatskih časnika?

Podsjećamo u proteklih nekoliko godina, pripadnici HVO-a su najprije doživjeli degradiranje, akcijom federalnih organa, jer su masovno izvođeni iz prava, a onda je krenula i masovna akcija uhićenja i podizanja optužnica za navodne ratne zločine.

Trebamo li podsjetiti, u proteklom razdoblju iz reda Hrvata su bili mnogi ministri pravde, ili da kažemo da predstavnici hrvatskog naroda u BiH stalno apliciraju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kako Federacije , jednako tako i države BiH!
Da njih upitamo, gospodo što ste radili ili što radite, koga predstavljate?

Nije neumjesno niti pitanje, zašto država Hrvatska nikada nije podigla optužnice protiv oficira JNA iz 1991. i 1992.godine koji su tada bili agresori na nju, a danas aktivni ili umirovljeni generali ABiH ili vojske RS-a?

Uz konstataciju da je ovo priča u kojoj će na red doći svi pripadnici HVO-a, bojimo se da će uskoro i HVO, kao danas Dejtonska Hrvatska Republika Herceg Bosna, samo biti takozvani!

Suosjećamo sa svim uznicima HVO-a, suosjećamo sa generalom Matuzovićem, svim časnicima i dočasnicima hrvatske Posavine, a sve koje smo prozvali pozivamo na žurnu reakciju, naveli su priopćenju HDZ-a 1990.

Share This Article