Dačić: Ne daj Bože da Srbija treba birati između Rusije i EU jer će Srbija uvijek izabrati Rusiju

Sigurnost premijera Aleksandra Vučića je bila ugrožena i sigurno je bilo propusta u njegovom osiguranju, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konfereniciji za novinare rekao da je pronalazak velike količine oružja u Jajincima, u blizini obiteljske kuće premijera, veoma ozbiljan i težak slučaj ali da on o tome ne može govoriti jer nije u njegovoj nadležnosti već će narednih dana o tome govoriti drugi.

Na pitanje ima li saznanja da će Vučić podnijeti ostavku na mjesto koordinatora službi sigurnosti, Dačić je rekao da ne zna ništa o tome. “Trebalo bi se ozbiljno pristupiti cijelom pitanju – sigurnosti, kontraobavještajne zaštite i koordinacije rada svih tih službi. Nemam informacije hoće li će Vučić ostati na tom mjestu”.

Dačić je ponovio da su u pitanju ozbiljne stvari kao i da više verzija događaja potvrđuje da ima propusta u osiguranju premijera. “Sigurno ih ima”.

Ministar vanjskih poslova ističe da se treba ozbiljno baviti sigurnostnim radom, iako to možda nije moderno jer nema jake države bez jake vojske, policije i službi.

Na pitanje koliko je stanih diplomata u posljednjih par godina proglašeno za ‘personu non grata’ u Srbiji Dačić je odgovorio da misli da nije nijedan. “Ali, generalno diplomati bi trebali poštivati Bečku konvenciju i ne miješati se u unutrašnje stvari zemlje domaćina. Takvo ponašanje očekujemo od svih, bez obzira jesu li s istoka ili zapada”.
“Ja nisam rusofil!”

Govoreći o usuglašavanju srpske vanjske politike sa europskom Dačić je podsjetio da Srbija ima obavezu da do prijema u članstvo usuglasi svoju vanjsku politiku. “Kada do toga dođe, Srbija će odlučiti isplati li joj se to ili ne. Mi se nadamo da će EU i Rusija do tada riješiti probleme. Ako toliko dugo potraje sukob i restriktivne mjere to je veoma loše”.

Dačić je naveo i da, iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, u prošloj godini je robna razmjena smanjena za 25 odsto dok je robna razmjena SAD-a i Rusije istovremeno povećana za 25 posto. “Pa, kakve su to sankcije?”, upitao je Dačić.

Istaknuo je da Srbija ne treba raditi nešto što nije u njenom interesu i naglasio da u ovom slučaju nije pitanju odnos prema Rusiji, već prema Srbiji. “Ja nisam rusofil. Kusturica je rekao da sam ruski čovjek iz Washingtona ali ja sam prije svega srpski čovjek”, kaže Dačić.

“Ne daj Bože da Srbija treba birati između Rusije i EU jer će Srbija uvijek izabrati Rusiju”, naglašava.
Vojna vežba s Rusijom nije problem

Govoreći o vojnoj vježbi “Slavensko bratstvo 2016” s Rusijom i Belorusijom koja počinje 3. studenog u okolici Beograda, srpski šef diplomacije je naveo da Srbija i Rusija imaju samo dvije vježbe dok se sa NATO-om i zemljama članicama održava više od 20 vježbi.

“I to je kao neki problem? Nije nikakav problem, mi smo nezavisna zemlja. Mi smo vojno neutralni i mi samovoljno i samosvjesno odlučujemo s kim ćemo imati vojne vježbe”.

Facebook Komentari