Sveučilište u Zagrebu: Silobrčić uvukao Etički odbor u medijsku i političku kampanju

Sveučilište u Zagrebu smatra da je predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić neodgovorno istupao u medijima čime je to saborsko tijelo uvukao u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima.

Sveučilište se protivi metodama medijskoga suđenja i apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih norma i etičkih standarda.
Ta je institucija uputila u ponedjeljak priopćenje u kojemu se navodi da su, nakon što je imenovana nova Vlada, “kontinuirani napadi na novoga ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića poprimili razmjere pravoga medijskog linča, odnosno medijskoga suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju”.

“Čak i nakon što se neistiniti navodi javno demantiraju, oni se u svakome sljedećem zbrajanju grijeha novoga ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine”, istaknuto je i ocijenjeno kako je “svrha takva kumuliranja neutemeljenih optužba i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima”.

Istaknuto je kako Sveučilište posebno zabrinjava činjenica da je “neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima”.

Facebook Komentari