Izetbegović kritizira hrvatske političare: cilj mantre o ugroženosti Hrvata etablirati nešto što ne stoji

Ad

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svom prvom velikom intervjuu nakon lokalnih izbora za Klix.ba govori o najaktualnijim političkim temama, odnosu SDA sa HDZ-om i SBB-om, ustavnim promjenama i hrvatskom pitanju, izjavi Fahrudina Radončića da je Ramiz Delalić ubijao po nalogu Alije Izetbegovića, zatim o izborima u Stocu i Srebrenici i drugim temama.

Kako ocjenjujete trenutne odnose u koaliciji s SBB-om? Fahrudin Radončić je neposredno nakon izbora iznio određene zamjerke u funkcioniranju koalicije. Hoće li koalicija opstati i kako komentirate Radončićeve izjave da je za ubojstvo Ramiza Delalića odgovorna tzv. bošnjačka državna mafija, kao i da je Alija Izetbegović bio naručilac određenih ubojstava?

IZETBEGOVIĆ: Bošnjačka koalicija SDA i SBB bi trebala opstati bez obzira na odnose Radončić – Izetbegović, naravno ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija. Što se tiče mene i SDA, uložit ćemo truda i strpljenja da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kada se izgovore neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli (pokojnom) Aliji Izetbegoviću. Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubojstva Ramiza Delalića stoji bošnjačka državna mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenog građanstva, a sud sigurno ne. Sud vjeruje samo činjenicama koje je van razumne sumnje utvrdio na profesionalan i propisan način. Neka mafija je sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to mafija i koji su to razlozi, saznat ćemo uskoro, za par mjeseci kad sud u Prištini izrekne presudu. U svakom slučaju, nije fer i nije ljudski raditi “intervjue” sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog “intervjua” optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića.

Kako gledate na odnose SDA i HDZ-a BiH. Hoćete li pristati na Čovićev prijedlog formiranja tzv. virtualnih izbornih jedinica, koje bi važile samo na dan izbora? Kada očekujete rješenje pitanja Sejdić-Finci i smatrate li da su Hrvati ugroženi?

IZETBEGOVIĆ: Odnosi SDA i HDZ-a bi mogli i trebali biti bolji i iskreniji u interesu države Bosne i Hercegovine, a posebno u interesu dva naroda koje ove stranke predominantno predstavljaju. HDZ i SDA su strateški partneri i dobro surađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagirati brže. Svatko ima svoje viđenje i razloge za nezadovoljstvo.

Mi smatramo da HDZ nije trebao kvariti odnose sa SDA stavljajući se u zaštitu kladioničarskog lobija, da se nije trebao u pola pregovora sa SDA o gradu Mostaru jednostrano izmaknuti i ostaviti nas na brisanom prostoru, da njegovi ministri u Vladi FBiH nisu trebali, protivno stavu SDA, preusmjeravati sredstva s kantona u kojima većinu čine Bošnjaci na kantone s hrvatskom većinom itd. Cijenimo da će time možda nešto kratkoročno dobiti, ali dugoročno izgubiti. Što se tiče “virtualnih” izbornih jedinica, takav prijedlog nismo još dobili, pa se o njemu ne mogu ni izjasniti. Na stolu je prijedlog rađen na bazi tzv. Fileovog modela, samo minunciozniji, jer potporu izbornoj volji konstitutivnih naroda rješava kroz općine, a ne kroz kantone. SDA cijeni da je time riješen prigovor koji Hrvati s pravom ponavljaju tvrdeći da brojniji Bošnjaci mogu izabrati oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije. SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost Ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci.

To je jedina izmjena Ustava BiH koju smo spremni da uradimo u ovom mandatnom periodu, i ništa više od toga. A i tome ćemo pristupiti tek onda kada se riješi pitanje izbora u Stolcu i Mostaru i kada Parlament Federacije uhvati snažan zamah u donošenju reformskih zakona u skladu sa preuzetim obavezama iz reformske agende i pisma namjera MMF-u.

Što se mene i SDA tiče, u ovom mandatnom periodu nema govora o bilo kakvim širim reformama Ustava BiH koje izlaze iz jasno definiranih okvira onoga što je neophodno da se provede sudska odluka u predmetu Sejdić-Finci, jer za takvo što ne postoji minimum konsenzusa između ključnih političkih aktera u BiH. Do kraja ovog mandata bavit ćemo se isključivo provođenjem ekonomsko-socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, dakle pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH. Otvaranje priče o širim ustavnim reformama bi preusmjerilo fokus s ovih prioritetnih životnih pitanja. Kao što reče ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na Globsec summitu u Bratislavi, “BiH ne treba ni treći entitet, ni Dayton 2, već snažan ekonomski razvoj i efikasno procesuiranje slučajeva korupcije na najvišoj razini”. Slažem se sa ministrom Crnadkom da jedino tako možemo vratiti optimizam i dati perspektivu građanima BiH.

Mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što nije istina. Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnom i na državnom nivou. U strukturi vlasti na federalnom i državnom nivou, a to je ogroman broj rukovodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju sa 43 posto odnosno 33 posto, što je duplo više od postotka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH je također paritet, a odluke se donose konsenzusom. Federalnu vladu čini 8 ministara Bošnjaka, 5 ministara Hrvata i 3 ministra Srbina, mada su Bošnjaci trostruko brojniji narod u Federaciji od Hrvata.

Cijenim da predstavnici Republike Hrvatske nemaju pravu analizu i informaciju, da “naslijepo” prate i podržavaju ono što od njih traži rukovodstvo HNS. To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, što god hoće i kad god hoće i slično. Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića zaista stati iza zahtjeva koji su protivni Ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima.

Jeste li zadovoljni radom premijera Vlade FBiH Fadila Novalića? Je li razmatrana opcija njegove smjene?

IZETBEGOVIĆ: Veoma sam zadovoljan radom i rezultatima premijera Novalića i ne znam iz koje “kuhinje” i na bazi čega je uopće krenula priča o bilo kakvim smjenama, i premijera Novalića i nekih drugih ljudi. Svi relevantni ekonomski pokazatelji i sve ocjene relevantnih međunarodnih institucija i njihovih predstavnika, a prije svega šefa Delegacije EU u BiH gospodina Wigemarka, koji na dnevnoj bazi prati rad i reformski smjer Federalne vlade, su nedvosmisleno na strani premijera Novalića.

Opozicija kritizira rad Vijeća ministara BiH. Jeste li zadovoljni postignutim rezultatom predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i njegovih ministara? Dočekuje li BiH spremno Upitnik Evropske komisije?

IZETBEGOVIĆ: Opozicija mora kritizirati, to joj je posao, a stvar s premijerom Zvizdićem je otprilike ista kao i s premijerom Novalićem – neosporno je da je Bosna i Hercegovina u mandatu ove dvojice premijera pokrenuta s mrtve tačke kada su u pitanju reformski i integracijski procesi i na bazi njih ekonomski oporavak zemlje.

Već duže vremena nekoliko izabranih zastupnika u državnom parlamentu kritizira vrh SDA. Da li ste ikada konkretno razmatrali zahtjeve zastupnika Šepića, Mehmedovića, Sokolovića i Ahmetovića? Nanose li njihovi javni istupi štetu stranci?

IZETBEGOVIĆ: Nisu te kritike jednako motivirane, pa ni jednako štetne, kao što uostalom ni akteri nisu jednaki. Ne može se izjednačiti uloga, zasluge, motivi, pa time ni pravo na kritiku, Mehmedovića ili Ahmetovića sa Šepićem. Rukovodstvo SDA je u ranijim razgovorima s ovom četvorkom parlamentaraca dogovorilo da će se krenuti u izmjene statuta SDA i drugih dokumenata kako bi se načinio dodatni korak prema demokratizaciji i poboljšanju funkcioniranja SDA. Mehmedović je i imenovan u jednu od komisija koje će na tom raditi. Zatražit ću od Predsjedništva SDA da se ovi procesi intenziviraju.

Kako gledate na ideju Senada Šepića i Svetlane Cenić da osnuju novu stranku?

IZETBEGOVIĆ: Šepić je zagovarao nekakvu “bolju SDA”. On je mlad političar koji je već dobio i stekao puno. Ne vjerujem da će on ikada naći, ili osnovati išta bolje od SDA, s kojom se počeo razilaziti samo zato što nije imenovan za ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH.

SDA je ostvarila najbolji rezultat u Kantonu Sarajevo poslije rata. To je i prevelika obaveza za sve u stranci. Što će Vam biti prioritet u narednom periodu i hoćete li opravdati povjerenje građana?

IZETBEGOVIĆ: SDA je osvojila rekordan broj glasova, najveći od vremena kad ju je predvodio Alija Izetbegović. Broj osvojenih vijećničkih mjesta smo povećali za cijelih 10 posto. U Kantonu Sarajevo smo suvereno zavladali – načelnik općine Stari Grad je bivši kadar SDA, svi ostali načelnici su sadašnji kadrovi SDA. Time je SDA dokazala da je i najjača urbana stranka. Nažalost, gubitak par načelničkih pozicija u važnim općinama, a naročito eventualni gubitak načelničke pozicije u Srebrenici, će baciti tamnu sjenku na ovaj historijski rezultat. A što se tiče prioriteta i plana rada SDA, na lokalnom nivou naši načelnici i vijećnici će u ovom mandatu nastaviti raditi u maniru koji nam je i donio ovakvu podršku birača, dakle kao istinski servis građanima koji se svakodnevno unapređuje i poboljšava.

Mnogi su negativno komentirali Vašu izjavu u kojoj ste kazali da je općina Centar vrednija od nekoliko drugih općina. Kako danas gledate na to i na što ste konkretno mislili?

IZETBEGOVIĆ: Važna je svaka općina u Bosni i Hercegovini, ali općine od par tisuća stanovnika, ili od par stotina stanovnika, a ima ih nekoliko i takvih, ne mogu se usporediti s općinom Centar u kojoj su koncentrirane državne, kulturne, obrazovne institucije bitne za Bosnu i Hercegovinu. Za stranku koju predvodim bilo je veoma važno, nakon skoro dva desetljeća, ponovo osvojiti načelničko mjesto u središnjoj općini glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Još uvijek se očekuje rješenje CIK-a BiH za Stolac. Stvara li se u Stolcu problem sličan kao u Mostaru? Stoji li SDA i dalje iza kandidata za načelnika Salmira Kaplana i koja je crvena linija ispod koje SDA neće ići u Stolcu?

IZETBEGOVIĆ: Ne može se problem Stolca usporediti s Mostarom. Očekujemo da CIK, u skladu sa zakonom i propisanim rokovima ponovi izbore u Stolcu. SDA stoji iza zajedničkog kandidata i stajat će iza njega kada se izbori ponove. Naravno ne stojimo iza eventualnog nasilničkog akta, ma tko ga počinio, ali je potrebno precizno utvrditi što se zaista dogodilo, tko je i na koji način isprovocirao čitav incident.

Kako komentirate izbore u Srebrenici? Tko je najodgovorniji za trenutni rezultat izbora u Srebrenici? Može li Ćamil Duraković nešto primijeniti sudskim putem i žalbama?

IZETBEGOVIĆ: Bošnjački kandidat u Srebrenici se prvi put takmičio s ujedinjenim srpskim blokom i u startu je imao 30 posto zaostatka, odnosno 1.800 potencijalnih glasova manje. Posebnim naporima smo tu razliku uspjeli sustići, aktivnosti su trajale mjesecima, ali onda se umiješala specijalna jedinica MUP-a RS, učinjen je niz protuzakonitih radnji na biračkim mjestima, pa i sam CIK je donio protuzakonitu odluku da odbaci glasove koji su stizali poštom sa daljih destinacija, odnosno tri dana nakon zatvaranja biračkih mjesta. Ako bude pravde, sud će uvažiti žalbu Ćamila Durakovića i ponoviti izbore.

Nedavno ste bili u službenom posjetu Iranu, prvi put nakon ukidanja sankcija. Kakve investicije možemo očekivati iz Irana i za što su Iranci najviše zainteresirani kada je u pitanju ulaganje u BiH? Na koji način možemo unaprijediti suradnju?

IZETBEGOVIĆ: Iranci imaju snažnu želju da intenziviraju ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu s Bosnom i Hercegovinom i da investiraju u našu zemlju. I to je najbitnije, ta njihova volja i činjenica da mi imamo što ponuditi. Zasad su razmatrane investicije u poljoprivredu, naročito u halal proizvodnju, u turizam, u automobilsku industriju, u proizvodnju lijekova itd.

Narodna skupština Republike Srpske nedavno je odlikovala osuđene ratne zločince. Kakva je poruka time poslana iz RS-a?

IZETBEGOVIĆ: To je zastrašujuća i zabrinjavajuća poruka, svjedočanstvo o duhu koji vlada u ovom entitetu i o zabrinjavajućem političkom smjeru za koji se aktualno rukovodstvo RS opredijelilo. Protuustavni referendumi, prijetnje Bošnjacima koji nisu glasali za Dodikov SNSD, svečani dočeci osuđenim ratnim zločincima, i konačno odlikovanja za one koji su odgovorni za smrt desetina tisuća ljudi, sve to vodi u smjeru koji međunarodna zajednica i sve države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvijek ne žele da prepoznaju i da na vrijeme reagiraju na način da izoliraju i sankcioniraju one koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu i regiju.

NSRS je usprkos referendumu ipak promijenio Zakon o praznicima. Kako to komentirate?

IZETBEGOVIĆ: Napravili su neke kozmetičke promjene koje suštinski ne adresiraju niti provode odluku Ustavnog suda BiH i koje Ustavni sud vjerovatno neće zadovoljiti.

Vodeća stranka Saveza za promjene SDS imala je loš rezultat na lokalnim izborima, ali su dobili novog lidera?

IZETBEGOVIĆ: Gospodin Govedarica je mlad i energičan čovjek i lider, i ja mu želim dobro zdravlje i uspjeh u poslu koji je pred njim. Rezultat SDS i Saveza za promjene na lokalnim izborima nije dobar, ali nije ni odveć loš, on se do izbora 2018. može bitno popraviti. Nadam se da će predsjednik Govedarica voditi autentičnu politiku, da neće dopustiti da mu SNSD diktira tempo i političku agendu. Dobri rezultati Vijeća ministara BiH za koje Savez za promjene ima zasluge, i loši rezultati vlade entiteta Republika Srpska za koje Savez za promjene ne snosi odgovornost, otvaraju prostor za samouvjereniji nastup novog lidera SDS-a i Saveza za promjene.

Facebook Komentari