Četvero ministara nove Vlade u okolnostima koje bi javnost mogle navesti na sumnju u motive…

Gošća Točke na tjedan bila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković.

Četvero ministara nove Vlade u potencijalnom je sukobu interesa. Je li se netko od njih javio Povjerenstvu i tražio mišljenje?

“Koliko mi je poznato, do trenutka intervjua, nemam informaciju da se netko u tom smislu obratio Povjerenstvu. Možda bih samo ublažila ton pa rekla da se ne nalaze u potencijalnom sukobu interesa, nego u okolnostima koje bi u, trenutku kada bi donosili određene odluke koje se tiču njihovog privatnog života, mogle dovesti do toga da javnost posumnja u motive njihovog donošenja. Ne bi bilo dobro da dužnosnici napise u medijima dožive kao osobni napad već na samom početku mandata, ali bilo bi dobro da sve ove okolnosti budu nešto što će i kod njih pobuditi pažnju kako obnašaju svoju javnu dužnost, podsjetiti da prioritet moraju dati zaštiti javnog interesa, a ta zaštita znači i zaštitu nekakve percepcije vanjskog dojma.”

Što bi preventivno mogli učiniti?

“Teško je reći iz dva razloga: pojedinačne se situacije bitno razlikuju, a drugi razlog su upute koje daje Povjerenstvo kao kolektivno tijelo na javnim sjednicama. Povjerenstvo može dati te upute bilo da to dužnosnici sami zatraže ili da da smjernicu na javnu inicijativu, kao što smo ju dali kada su se birali suci Ustavnog suda. Ona se doticala pojedinih saborskih zastupnika koji su bili u odboru koji je odlučivao o odabiru sudaca.”

Hoćete li takvu smjernicu dati i za ministre?

“Moguće, ali o tome će Povjerenstvo još malo razmotriti, možda prikupiti još neke podatke. Povjerenstvo sve što kaže, kaže na temelju konrektnih dokaza i spisa, a to trenutno nemamo.”

Treba li se ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić izuzeti od bilo kakvih aktivnosti vezanih uz INA-u jer joj je suprug u upravi te tvrtke?

“Ponovno, da ne bi ispalo bilo kakvih ili svih, morat ću se ograditi. Nije svaka situacija u kojoj će dužnosnik sudjelovati u radu Vlade ona koja bi mogla izazvati sumnje ili stavljati je u kontekst nekakvog sukoba interesa, makar i potencijalnog. Također treba razlikovati što su sukobi, a što kolizije dva javna interesa. Što su zadaće nje i njenog supruga, a očekuje se da promiču interes Hrvatske, i što je tu osobni interes osobe kao člana uprave. On ima svoja prava i odgovornosti. I da se o njima odlučuje i u Vladi kao cjelini ne može se unaprijed znati koje bi sve odluke mogle biti te koje bi mogle stvoriti problem sukoba interesa. Vjerujem da je već sada Martina Dalić svjesna da će biti pod povećanim oprezom kako će postupati prema INA-i. Ako bude imali dvojbi Povjerenstvo je tu. To je naša zadaća, davati smjernice i upute.”

Koliko je, od početka mandata, Povjerenstvo vodilo postupaka i odredilo sankcija?

“Nama su postupci nešto što ima širi smisao, nama je svaka provjera imovinske kartice kad se ona ispuni i prije objave jedan postupak. Posebna vrsta su dana mišljenja na zahtjev dužnosnika, a posebno su postupci u kojima odlučujemo o sukobu. Statistika je sljedeća: dali smo 650 mišljenja na zahtjev samih dužnosika. Kada govorimo o broju pokrenutih postupaka to je oko 390, a od toga je već 360 okončano. U broj riješenih predmeta trebe dodati i približno 200 postupaka gdje smo nakon inicijalnog prikupljanja podataka utvrdili da se ne radi o povredi zakona o donijeli odluku o nepokretanju postupka. Što se tiče izrečenih sankcija one su oko milijun i 400 tisuća kuna, od toga je ovog trenutka naplaćeno oko 980 tisuća. Pri tome moram naglasiti da jedan dio nenaplaćenih sankcija proizlazi iz manjkavosti zakona, a jedan dio je u fazi provedbe. Sankcije se ne plaćaju jednokratno, nego se radi o obustavi plaće u nekoliko obroka.”

Koliko se često obratite Upravnom sudu i koliko često se poništavaju vaše odluke?

“Imamo nekih 30-ak upravnih sporova. Ako to usporedite s brojem predmeta, to je statistički vrlo malo. No nama je svaki upravni spor bitan. Upravni sudovi su upravo dali bitan odnos Povjerenstvu, rleativno mladom području u pravnom poretku Republike Hrvatske. Do sada smo imali gotovo stopostotnu statistiku. U proteklih par mjeseci zaprimili smo odluke kojima je predmet vraćen na početak postupka, uglavnom iz formalnih razloga. Ne radi se samo o formalnim propustima, nego je sud ukazao i na neka drugačija tumačenja o onome što bi se moglo smatrati interesno povezano osobom. Tu smo se nekako našli na različitim tonovima, ali vjerujem da će se to iskristalizirati kroz daljni rad.”

Povjerenstvo se bavi i najvišim državnim dužnosnicima. Dolazi li nekad to pokušaja pritiska, direktnog ili indirektnog?

“Odgovorno tvrdim da ja to do sada u našem radu nisam primijetila. Ne samo na mene – kakva god bila percepcija u javnosti – nego niti kod drugih članova niti kod stručne službe. Sama priroda posla kojim se bavimo, teme kojima se bavimo i nedostaci u samom zakonu nekad stvaraju, ne pritisak, nego neki pozitivan stres koji se može kanalizirati kao izazov ili se nekad čovjek osjeća deprimirano jer vidi nedostatak u sustavu, a nema alate i ovlasti da to ispravi. Naš rad je izrazito izložen javnosti, ali da je bilo pritisaka od bilo koje političke skupine ili osobe tvrdim da nije bilo. Niti očekujem da će biti.”

Share This Article