Plenković u Mostaru: Nova hrvatska vlada stavlja BiH i položaj Hrvata na prvo mjesto vanjske politike

Premijer Andrej Plenković u Mostaru je izjavio da će političkom vodstvu bosanskohercegovačkih Hrvata dati potporu za ostvarenje jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima te je najavio kako će vlada poticati snažnije investicije u BiH. “Nova hrvatska vlada stavlja BiH na prvo mjesto vanjskopolitičkih aktivnosti, položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove jednakopravnosti trajna je zadaća”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska ‘najprijateljskija’ zemlja  kojoj je cilj pomoći BiH na putu u EU i NATO.  “Postoji puno razumijevanje na razini svih institucija da je Hrvatska ključni partner kao članica EU-a”, dodao je hrvatski premijer.

Najavio je da će vlada nastaviti podržavati hrvatske gospodarstvenike da snažnije investiraju u BiH. “Ovdje je velika prigoda u smislu investicija za naše kompanije. U tome ćemo smislu poticati sve oblike suradnje”, rekao je.

Plenković se u Mostaru susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a za subotu je u Mostaru predviđen susret s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke, posjet Franjevačkom samostanu i susreti s čelnim ljudima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišno-kliničke bolnice i Hrvatskog narodnog kazališta.

Facebook Komentari