Ako predsjednica Vlade Britanije traži povećanje plaća, onda ih i u Hrvatskoj treba povećati

Ad

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je prvi susret novog ministra i predstavnika četiri središnjice sindikata, koji služi upoznavanju i utvrđivanju radnih prava kojima će se baviti idućih mjeseci sindikati i vlada, unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Sindikalist Mladen Novosel komentirao je prije sastanka i poreznu reformu, koju je predložila Vlada dan ranije.

“Nismo zadovoljni što će radnici s najmanjim plaćama dobiti najmanje. Pričat ćemo zato o povećanju minimalne plaće, koju će ministar ovih dana morati predložiti za sljedeću godinu. Naš prijedlog je da ona iznosi koliko i neoporeziva osnovica plaće, dakle 3.800 kuna, to je minimalno. Trenutna minimalna plaća sada znači granicu siromaštva”, kazao je Novosel, dodajući da bi se povećanjem minimalne plaće na neki način ispravila nepravda koju je nanijela porezna reforma. Sindikatima se ne sviđa niti povećanje PDV-a na neke najnužnije proizvode, kao što su hrana i lijekovi.

Zakon o radu neće se dirati sigurno, smatra Novosel.

“Nadam se da to neće biti tema”, dodaje i podsjeća da se u programu HDZ-a to nije spominjalo, a da su u program Vlade unijeli zahtjevi iz predizbornog programa Mosta i sad Vlada ima puno prečih reformi. Podsjetimo, sindikati su ranije upozorili da se izrazito protive reformi radnog zakonodavstva i primjeni načela fleksibilnog radnog vremena, najavljenog u programu Vlade. Osim toga, dodaje, “ako je vlada SDP-a išta radila to je bilo na radnom zakonodavstvu”.

Idući tjedan zakazan je i sastanak s Hrvatskom udrugom poslodavaca, dogovarat će sastanak GSV-a, a Novosel očekuje da će se na današnjem sastanku tek dotaknuti vraćanje oduzetih šest posto osnovice za izračun plaća u javnim i državnim službama, o kojem se raspravlja već godinama na relaciji Vlada-sindikati. O tome, naime, ne mogu pregovarati bez predstavnika sindikata tih službi.

“Živo me zanima kako će se provoditi socijalno partnerstvo”, kazao je novinarima prije sastanka Krešimir Sever. Zanima ga, među ostalim, hoće li se predsjednik Vlade pojavljivati na sjednicama sa sindikatima. Kazao je da očekuje promjenu pristupa od strane Vlade.

“Ako se predsjednica Vlade Britanije, koja nipošto nije lijeva, okreće korporacijama i traži aktivnije uplaćivanje u proračun, povećanje plaća do 2020. godine za 30 do 40 posto, onda i u Hrvatskoj treba podignuti plaće na svim razinama”, kazao je Sever, dodajući da se očekuje i “smanjenje dobiti u korist radnika, koji je stvaraju i da se manje sluša analitičare koji zastupaju promašene ekonomske politike”.

Osim poštivanja dogovora sa sindikatima javnih i državnih službi oko osnovice za izračun plaća, Sever očekuje i da Vlada pokaže da nije liberalistička i da radi za narod. Komentirao je i traženje kvota stranih radnika od stranke HUP-a.

“Vlada nije ni zagrijala stolac, a HUP traži uvoz radne snage”, kazao je, dodajući da ga to podsjeća na izreku: “Mudri roditelji pripremaju ručak prije nego što im djeca zaplaču od gladi.”

“Ljetos kad se tražila radna snaga, poslodavci su se čudili što radnici traže veće plaće… Oni su zarobljeni u prošlosti gdje zarađuju preko leđa radnika”, kazao je Sever.

Facebook Komentari