VIDEO U tijeku je prva sjednica Plenkovićeve Vlade. Uvodno o Hudoj jami i Rafineriji Sisak

U tijeku je prva sjednica Plenkovićeve Vlade.

Plenković je uvodno kazao da u četiri godine mandata žele ostvariti četiri temeljna cilja: stabilan gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja te društvena pravednost i solidarnost.

Ostvarivanje gospodarskog rasta je ključno, stoga će mjere biti usmjerene na rast standarda i poticanje zapošljavanja, a u tom cilju provest će se porezna reforma koja će proširiti bazu i rasterećenje građana i poduzeća, a to će dovesti i do stabilnosti javnih finacija.

“Ina je najveća kompanija u RH, s 11 tisuća zaposlenih. Njen rast i razvoj je naš bitan cilj”, kazao je, navodeći da će se donijeti strategija te će se nastaviti arbitražni postupak s MOL-om. Inzistirat će da INA zadrži proizvodnju i preradu te da ona mora svojim investicijama biti jamac energetske sigurnosti.

“Nećemo dopustiti da se Ina pretvori u podružnicu MOL-a”, kazao je. Izvijestio je da je sa Zsoltanom Aldottom dogovorio sastanak, na kojemu će biti i ministri, a kontaktirao je i sa lokalnim vlastima u Sisku.

Plenković je nastavio o državnoj imovini, navodeći kako će novo ministarstvo otklanjati prepreke za gospodarski rast i iskorištavanje državne imovine.

“Njenu upotrebu ne treba poistovjetiti s privatizacijom, ali učinkovito upravljanje tom imovinom je ne isključuje”, kazao je Plenković navodeći da se strateški resursi neće privatizirati, a ono što će se staviti na taj način u funkciju napravit će se uz maksimalnu transparentnost.

Osvrnuo se i na Hudu Jamu, odnosno ukop dijela žrtava, čemu će prisustvovati predsjednica Republike.

“Svečano pokapanje žrtava iz Hude jame podsjeća nas na naš dug žrtvama totalitarizama”, kazao je Plenković, naglašavajući da je Vlada spremna preuzeti obveze suočavanja s posljedicama svih totalitarizama sukladno europskim rezolucijama i iskustvima drugim europskim državama.

Obećao je potporu istraživanjima svih nepoznatih grobnica, otvaranje arhiva i dostojan ukop žrtava.

Naveo je i da je broj izbjeglica koje prolaze kroz Hrvatsku u odnosnu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 90 posto te da će Hrvatska pomoći EU, korištenjem svih ljudskih i tehnoloških kapaciteta da bismo očuvali našu granicu i učinili je sigurnom.

Trgovinska politika EU, odnosno sklapanje CETA-e, bile su teme sastanka Vijeća Europe kojemu je prisustvovao u Bruxellesu, a bilo je i govora o Siriji, za koju EU najavljuje dodatne mjere, ukoliko se situacija ne primiri.

“Naša vlada je jasno proeuropski orijentirana”, kazao je Plenković, poručujući svojim ministrima da će u prvoj polovici 2020. godine biti članovi niza europskih tijela kada Unijom bude predsjedala Hrvatska.
Porezna reforma

Poreznom reformom, poznato je za sada, mijenjat će se 15-ak zakona, kojima će se, uz ostalo, obuhvatiti izmjene u oporezivanju dohotka te dobiti, dok će opća stopa PDV-a ostati na 25 posto. Ključ je, najavljuje ministar financija Marić, kontrola rashoda i usmjeravanje svih viškova prihoda u smanjivanje deficita i porezno rasterećenje.

Vlada će ubuduće imati sedam radnih tijela, odnosno koordinacija i komisija.

Vlada bi trebala imenovati i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a to će, uz potpredsjednicu Vlade Dalić, potpredsjednika Vlade Kovačića i ministricu Murganić, biti i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Vlada je razmotrila i prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Kanade, s druge strane.

Davor Ivo Stier naveo je da je cilj ojačati suradnju u vanjskoj politici i sigurnosnim pitanjima, otvara se okvir za politički dijalog. Potpisivanje sporazuma je predviđeno na sastanka na vrhu između EU i Kanade, ali se još uvijek očekuje odluka belgijske vlade po pitanju CETA-e.

“Predlažem da RH donese ovu odluku i da ispunimo obveze sa svoje strane”, kazao je Stier. Prijedlog je usvojen.

Ministarstvo financija oduzelo je pravo na privređivanje sredstava od igara na sreću na automatima trgovačkom društvu Parčina Export-Import d.o.o., zato što nije dostavilo traženu dokumentaciju vezano za stečajni postupak. Pravo je oduzeto i casinima trgovačkog društva Globud igre d.o.o., jer nije počelo s radom u ugovorenom roku.

Ministar policije Vlaho Orepić je predstavio izmjene odredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja.

Ministri i ministrice Tomislav Ćorić, Nada Murganić, Zdravko Marić, Pavo Barišić, Martina Dalić i Ivan Kovačić imenovani su u Gospodarsko-socijalno vijeće.

Usvojeni su prijedlozi tehničkih izmjena i dopuna Poslovnika Vlade Republike Hrvatske, izmjene Uredbe o Glavnom tajništvu Vlade Republike Hrvatske, a imenovani su i članovi stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske, odnosno koordinacija kojima predsjedaju ministri.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier predstavio je Prijedlog zaključka o započinjanju konzultacija s državama članicama Europske unije i Europskom komisijom vezano za zaštitu interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. ZERP se primjenjuje na države koje nisu članice EU, a EK je objavila studiju o uspostavi morskih pojaseva obalnih država i istakla dobrobiti koje iz njega prozilaze. Stier predlaže da se po završetku konzultacija o proglašenju ZERP-a podnese izvješće.

Facebook Komentari