Ustavni sud dobio novi zahtjev za zabranu pobačaja, evo što ministar zdravstva misli o tome

Danas su predstavnici udruge U ime obitelji predali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, javlja dnevnik.hr.

Po njihovu bi se mišljenju pobačaj mogao obaviti jedino ako je ugrožen život majke.

Pritom se pozivaju na članak 21 stavak 1 Ustava Republike Hrvatske, koji kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život, potom na članak 14, u kojem se ističe da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o (njegovom) spolu ili drugim osobinama. Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Pozivaju se i na članak 23 stavak 1 Ustava RH, u kojem se ističe kako nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvom obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima.

Nadalje, ističu kako se Ustavom navodi kako je dužnost svih da štite djecu i nemoćne osobe te se svakom jamči pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, katolička aktivistkinja udruge Hrvatski pokret za život i obitelj Ružica Ćavar uputila je Ustavnom sudu pitanje o legalnosti pobačaja još 1991. godine, ali je tek 2009. godine Ustavni sud zatražio mišljenje relevantnih stručnjaka po pitanju pobačaja.

Početkom listopada ove godine prvi je put nakon 25 godina na dnevni red Ustavnog suda stavljen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona po kojemu su žene u Hrvatskoj imale pravo na legalan pobačaj. Kako je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavljivao, odluka bi mogla biti donesena do isteka njegovog mandata u travnju 2017.

Milan Kujundžić, ministar zdravlja u novoj Vladi, kazao je danas kako bi on, da se sada glasa o zakonu o pobačaju, bio protiv, ali da zabrane ništa ne rješavaju.

“Zadatak ove Vlade i svakoga čovjeka jest učiniti sve da pobačaja bude što manje, pomoći majkama u određenim sigurnostima, dati im sigurnost, i materijalnu, i pomoći im i duhovno i psihološki da se odluče ne učiniti pobačaj”, kazao je Kujundžić.

Facebook Komentari