HDZ-ov Pauk smatra da je Marićeva porezna reforma strahovit udar na izvorne prihode županija

Porezna reforma koju je najavio ministar financija Zdravko Marić od Nove godine trebala bi početi rastom plaća, na način da bi najniže plaće ostale iste, srednje bi rasle u iznosu od 100 do 300 kuna, a najveće od 1000 kuna i više.

Riječ je o izmjeni poreza na dohodak, pri čemu bi se neoporezivi dio dohotka povisio na 3750 kuna, a najveća stopa sa 40 posto bi se spustila na 36. Najavljena su i druga porezna rasterećenja, od poreza na dobit, do smanjenja PDV-a u drugoj polovici mandata.

No, dok će smanjenje poreza na dohodak razveseliti srednji sloj i poslodavce, trebalo bi imati izravan pozitivan učinak na potrošnju,ostavlja otvoreno pitanje što će značiti za lokalnu upravu i samoupravu kojoj je taj porez najvažniji izvor prihoda. Ministar Zdravko Marić kazao je da porezna reforma neće ići na štetu lokalnih tijela vlasti i da će im se gubitak kompenzirati, piše Jutarnji list.

– Ovo je strahovit udar na naše izvorne prihode. Ako se neoporezivi dio dohotka podigne na 3750 kuna, to za nas znači gubitak od 4 milijarde kuna. To će najviše pogoditi županije jer mi nemamo nikakav manevarski prostor i nemamo način kako ga nadomjestiti. Gradovi mogu povećati prirez, imaju javne površine iz kojih mogu izvući prihode i druge mjere, a županije nemaju ništa od toga – kaže predsjednik Hrvatske udruge županija Goran Pauk i kao dodatni problem ističe to što se iz tako smanjenih prihoda moraju još isplaćivati plaće zaposlenicima, dodatno se smanjio postotak iz ukupne mase prihoda koji može ići na plaće. Ističe da se moraju naći drugi izvori prihoda, ali napominje da se rad mogao rasteretiti i na druge načine, smanjenjem drugih davanja, a ne porezom na dohodak od kojega žive lokalna tijela vlasti, prenosimo sa stranica Jutarnjeg lista

Župan šibensko-kninski Goran Pauk pojasnio je u utorak navečer za ŠibenikIN kako je uvjeren da ministar Marić neće ostati na tom potezu.

– Razgovarali smo s ministrom i on je obećao kompenzacijske mjere kojima će nadoknaditi taj novac. Ukratko, čekamo kompletnu poreznu reformu, a ne samo ovu kojom se rasterećuje rad, odnosno radnik – objasnio je Pauk.

On očekuje da će cjelovitom reformom poreznog sustava nova Vlada ‘spustiti’ poslove s države na regionalnu i lokalnu samoupravu i da će taj proces pratiti odgovarajućim porezima, odnosno izvorima prihoda potrebnim za obavljanje tih poslova.

– Znači, očekujemo više posla bez preklapanja istih poslova na različitim razinama i odgovarajuća sredstva za to – zaključak je predsjednika Hrvatske zajednice županija i prvog čovjeka Šibensko-kninske županije Gorana Pauka. .

Facebook Komentari